Регистрация

Домашен вит тутманик с масло и сирене

Домашен вит тутманик с масло и сирене
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 2892

Домашна питка със сирене, масло и яйца на розички.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно (от него си заделете 100 г за премесванията)
  • 1 пакет жива мая
  • 280 мл мляко
  • 75 мл олио (5 с.л.)
  • 1 ч.л. захар
  • 2 щипки сол

За плънката:

  • 100 г масло
  • 400 г сирене
  • 3 яйца

Начин на приготвяне:

1. Загрейте 80 мл от млякото до 40 градуса, сипете вътре захарта и 2/3 с.л. брашно и натрошете маята. Оставете на топло да шупне за 5 минути.

2. Пресейте брашното в тава и направете кладенче. Изсипете вътре шупналата мая, останалото мляко на стайна температура, посолете встрани и започнете да замесвате. Все още можете да работите и с шпатула. Постепенно вкарайте олиото в тестото и месете докато спре да се лепи по ръцете.

3. Прехвърлете тестото в намаслена купа, намажете го с малко олио и увийте със стреч фолио, за да не засъхва. Дръжте на топло докато удвои обема си.

4. В купа разбийте 2 от яйцата и натрошете в тях сиренето.

5. Маслото разтопете на водна баня. Пригответе си домакинска четка, за да го мажете.

6. Втасалото тесто разделете на три топки. Пригответе си тава за печене с висок борд, като я намажете по дъното и стените с масълце.

7. Разточете първата топка на овална кора, като се стремите дължината да е много по-голяма от ширината. Дебелината трябва да е около 0,5 см.

8. Намажете с масло кората, отгоре разпределете 1/3 от плънката и завийте на дълго руло.

9. Рулото нарежете напречно на малки рулца с дължина около 5 см., а тях редете едно до друго (но не максимално плътно) в тавата. Повторете упражнението и с останалите две топки тесто.

10. Подредения тутманик намажете с останалото масло и оставете да втаса повторно за около 30 минути.

11. Разбийте последното яйце и намажете с него кората. По желание можете да поръсите със семена. Аз забравих да го направя.

12. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45 минути, като наглеждате питката.

13. След изваждане поръсете тутманика с вода от намокрените си ръце и увийте в кърпа с все тавата за половин час – да се отпусне.

Готово е за хапване – насладете се!

български тутманик

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта