Регистрация

Перфектната пролетна диета на Проф. Байкова

22 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 3356
Перфектната пролетна диета на Проф. Байкова

Проф. Донка Байкова прави едноседмична постна диета за българи. Хранителният режим бори умората, подсилва имунитета и разкрасява.

Пролетта българите имат нужда от пости, категорична е Проф. Донка Байкова – виден роден експерт по хранене и диететика. В ефира на Bulgaria On Air, нутриционистът гостува на Константина Живова, за да обясни защо е нужно да посрещнем пролетта с поне едноседмичен пост и как да се храним в рамките на тези седем дни, за да можем да се радваме на здраве, красота и виталност.

Диетата не е строга и няма за цел свалянето на определен брой килограми или сантиметри от талията. Това последствие от нея неминуемо ще настъпи, след като постигнем основния стремеж – да се преборим с пролетната умора, която точно в този момет краде голяма част от работоспособността и доброто настроение на българина, без голяма част от потърпевшите дори да осъзнават, че организмът им изнемогва.

Пролетната умора причинява същото усещане като при при простуда и грип, обяснява Проф. Байкова. Чувстваме се унили и отпаднали, нямаме тонус, понякога се появяват болки в главата и ставите. Единствената разлика е, че не се вдига температура. Човек постепенно осъзнава, че няма сила и енергия да се справи със задълженията си. В някои случаи се наблюдава голяма липса на настроение и обща отпадналост. Така е защото тялото е претоварено с вредни зимни храни и особено силно му липсват плодовете и зеленчуците в менюто. А те носят нужните витамини и минерали, за да сме витални и здрави.

НАЙ-ВАЖНО ПРИ БОРБАТА С ПРОЛЕТНАТА УМОРА И ПРИ ПРАВЕНЕТО НА ПРОЛЕТНИ ДИЕТИ Е ДА СЕ ЯДАТ МНОГО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, подчертава експертът, като обяснява обаче, че повечето от тях в този сезон са "богати" освен на полезни вещества и на пестициди. Затова Проф. Байкова съветва да накисваме зеленчуците и особено листните във вода, в която сме разтворили лъжичка сода. Плодовете и кореноплодните зеленчуци пък да белим и измиваме много добре. Те са важни и поради алкалния си характер, защото борят киселинността не само в тялото, но и в настроението. Ето и какво представлява ПРОЛЕТНАТА ДИЕТА НА ПРОФЕСОР БАЙКОВА:

професор донка байкова за пролетната умора

Ден 1, Ден 2 и Ден 3 от пролетната диета на Проф Донка Байкова трябва да хапваме само плодове и зеленчуци. Това не означава да преминем към суровоядство, обяснява тя. Зеленчуковите супи са перфектно основно. Печените плодове и зеленчуци пък могат да бъдат и вкусен десерт. Не бива да ги претоварваме с мазнини и не трябва да добавяме животински продукти. Все пак това са само три дни, в които количествата изядена храна не са важни. Тя просто трябва да е изцяло растителна. Все пак е добре да не преяждаме и да не хапваме непосредствено преди сън.

Ден 4 – Вече можем да вкараме животински продукт под формата на извара. Тя е лека и няма да натовари преминалото вече в друг режим на работа тяло. Това е денят, в който добавяме и пълнозърнести храни, защото те от части заместват липсата на месо в менюто – смята Проф. Байкова.

Ден 5 и Ден 6 – това са рибните дни, в които се захранваме отново с лек животински протеин и даваме на тялото си изключително полезните ненаситени мастни киселини. Рибата е важен компонент от храненето на българина и е хубаво всяко домакинство да има по две рибни хранения в седмицата, напомня експертът.

Ден 7 – Добавяме към менюто си варива. Не спираме да си хапваме плодове и зеленчуци, почиваме от рибата и изварата, но за сметка на това тялото ни ще получи страхотен букет от растителни мазнини, ако си сварим боб, леща или си сготвим нещо постно с ориз.

Професор Донка Байкова обяснява, че тази диета не в разрез дори с Великденския пост и напомня, че в миналото предците ни са спазвали стриктно християнските хранителни норми. Именно затова са посрещали пролетта изпълнени с енергия и здраве.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »

Детоксикация на тялото – защо да започнем още през март

Заредете тялото си с хубост за топлите дни като спазвате няколко правила за детоксикация на организма чрез правилно хранене. Отнема само 4 седмици, но виж още »

Пет зеленчука, които да включим в пролетната си диета

Краставица, маруля, спанак, пресен лук и репички извайват фигурата за настъпващото лято. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта