Регистрация

Пет зеленчука, които да включим в пролетната си диета

14 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2883
Пет зеленчука, които да включим в пролетната си диета

Краставица, маруля, спанак, пресен лук и репички извайват фигурата за настъпващото лято.

Времето се затопли и право пропорционално с покачването на температурите сякаш расте и женското желание за постигане на съвършено тяло. Природата също ни кара да отслабнем като ни поднася свежи и нискокалорични дарове, които по естествен път да изстържат мазнините, натрупани от тежките храни през зимните месеци.

Повечето пролетни европейски невегетариански диети имат един принцип – салатата спрямо основното ядене като количество трябва да е 70-30, но мнозина приемат за салата пържените зеленчуци, руската салата, снежанката и д.р., които са нито особено полезни, нито бедни на калории и богати на витамини. А най-накрая същите тези хора смеят да заявят, че диетата им е неефективна, въпреки че са я спазвали стриктно.

За да не стават повече такива грешки ние от kulinarno.bg ще ви разясним кои са петте пролетни зеленчука, който трябва да заемат 70% от изяденото количество за деня, както и ще ви разкажем защо е добре да консумирате именно тях. Хубавото е, че те могат да се комбинират помежду си в различни видове салати, а така ще можете да разнообразявате зеленото си меню. Кои ще си хапвате в по-големи размери и кои ще пропускате зависи изцяло от вкуса и предпочитанията ви. Ето и петте зеленчука, препоръчителни за салата по време на пролетна диета.

1. Краставица. В нея се съдържат по-малко от 20 калории на 100 грама, като 98% от зеленчука е вода. В останалите два обаче има много фибри, които активизират дейността на стомашно-чревния тракт и забързват метаболизма. Така ще горите по-лесно и бързо погълнатите калории, благодарение на краставицата.

2. Маруля – какво е пролет без този листен свеж зеленчук. Богатството на витамини в него ще ви помогне да преборите пролетната умора и да заздравите отслабналия след зимата имунитет. Този зеленчук почти не съдържа калории, така че можете да си го хапвате доста често и без притеснения. Марулята ще се постарае да отведе излишните соли вън от организма.

3 Репички – на тях можете да разчитате за поддържането на нивото на холестерола, кръвната захар и налягане. Те са благодат за сърцето, предпазват от ракови заболявания и диабет. Особено полезни са за стомашно-чревния тракт и очите. В 100 грама от тях има около 15 калории, което ги прави страхотна гарнитура към меса и добавка към салати.

4. Пресният лук и пресният чесън са друг здравословен дар на пролетта, от който си заслужава да се възползвате. Имате ли идея колко витамини и минерали има в тях? Почти толкова, че да успеят само те да задоволят всички нужди на тялото от полезни вещества. Всяко тяло, което получава този благодатен букет от витамини и минерали е склонно да се отблагодари с привлекателна визия и завидно здраве.

5. Пресният спанак е зеленчук, който не бива да пропускате в дневното си меню. Освен нискокалоричен той е съдържа в големи дози желязо, витамините А, С, D, PP, E и витамини от групата В. В него има още магнезий, калий и цинк, които ще се погрижат за здравината на мускулите, ноктите, кожата и косата. Старайте се да консумирате спанак в прясно състояние, за да гарантирате, че пълният набор от полезни вещества ще попадне в организма ви.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Foodpanda препоръчва храни за прехода към лятото

Заменете голяма част от готвените ястия с пресни плодове и зеленчуци и варени зърна.   виж още »

Перфектната пролетна диета на Проф. Байкова

Проф. Донка Байкова прави едноседмична постна диета за българи. Хранителният режим бори умората, подсилва имунитета и разкрасява. виж още »

Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта