Регистрация

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

18 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 2505
Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй.

Диетата, която повечето хора започват след стреса от показателите на кантара в средата на януари завършва катастрофално, като финишира централно във Великденската софра. Тъкмо постигнатите резултати са успели да зарадват някой и друг поотслабнал човечец, когато трапезата се реди отново, родата се събира, готви се като за последно и няколко дни са обявени за почивни, за да може да се похапне качествено. Освен това традицията повелява да се сервират козунаци и други домашни хлябове, да се готви агнешко месо, да се хапват варени яйца и салати. И накрая... свалените килограми пак са качени. Пък и хладилникът е пълен с храна – неподходящ момент за започване на нова диета. Оказва се обаче, че не е точно така.

Родни хранителни експерти обясняват, че храните за Великден не са убийствени откъм калорийна стойност или мазнинно съдържание, въпреки агнешкото и маслените козунаци със захар. Според теоретици, привърженици на разделното хранене, проблемът с качването на килограми не е във вида на храната, а в ужасните комбинации, от които трудно бихме се спасили по време на празника. Ако обаче съумеем да поднесем остатъците така, че да хармонират помежду си, не само ще изчистим хладилника преди същинската диета, но е твърде вероятно да свалим и голяма част от бързо качените килограми покрай Великденския гуляй.

1. Закусвайте с варените яйца. Те са една от най-перфектните закуски, която можете да подарите на тялото си. (Вижте колко е полезно да се хапват яйца.) Важно е да не пиете кафе, чай или мляко в близост преди и след закуската и да не изяждате повече от три яйца. Можете да си ги хапнете с някое прясно листенце салата. Хем ще се заситите, хем ще консумирате висококачествена енергия, хем няма да качите килограми.

2. На обяд си дояждайте козунаците. Четири часа след закуската е добре да преминете към следващото хранене за деня. Нека то бъде „козуначено“. Тъй като тестените храни не се комбинират с почти никакви други продукти, наяжте се с козунак без да прекалявате и оставете половин час време преди да пиете вода. След това се оводнете хубаво. Този обяд е подходящ за работното място и изисква съвсем малко време, което и без това е кът в делника. (Ето и рецепта за козунак по Ботевградски.)

3. След прибиране от работа хапнете агнешко с прясна салата. Ако ви е останала мръвка след преминаването на родата през хола ви, то можете да си я хапнете в компанията на свежи зеленчуци. Не комбинирайте в никакъв случай с хляб, млечни продукти или картофи. Сложете си и лимит на количеството – около 200 грама мръвка на 350 грама салата. Тези цифри са ориентировъчни - общата идея е да хапнете достатъчно, че да се нахраните, но и да не преяждате. Така че преценете според грамажа, който обикновено изяждате. Може да си сипете и чаша червено вино. Салатата не подправяйте с мазнина и киселина. Добре е това хранене да става около 18:00-18:30 часа или поне 4 часа преди лягане. (Ето как сготвихме ние агнешка плешка с плънка.)

4. Вечеряйте зелени листа с лимонов сок. Под „вечеряйте“ разбирайте да хапнете няколко листа около час преди да си легнете. Лимоновият сок, комбиниран с фибрите от марулята и спанака ще спомогне тялото да изчисти задържата агнешка лой от предишното хранене. Същевременно лимонът няма да създаде киселинен храктаер, попадайки заедно с месото в стомаха. Това е хитър начин да не натрупате мазнини от погълнатата агнешка лой.

5. Намалете солта и увеличете приема на вода. Времето се затопля и можете да си позволите над 2 литра вода дневно. Качените бързо килограми могат да бъдат и бързо свалени, а водата сякаш ги отмива. Пийте я на гладно обаче и не позволявайте на солта да я превърне от полезен чистач на тялото в подкожни торби със задържана течност. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нови ястия с остатъчните храни от празниците

Останалите храни от трапезата на Коледа и Нова година могат да се превърнат в нови вкусни домашни гозби.   виж още »

Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

Доматен, майонезен, рибен и още видове пастет от варени яйца с билки. Идеална идея за мезе или мазане на филийка.   виж още »

Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

Варено яйце в обвивка от кайма, панирано с брашно и галета.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта