Регистрация

Постен боб с моркови, лук и семена копър

Постен боб с моркови, лук и семена копър
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2007

Гъста бобена супа без запръжка и животински продукти.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Лятото, колкото и хладно да е, не препоръчвам консумацията на тежки храни. За съжаление в народната кухня запръжките и блажничкото сосче са доста традиционни, затова завещаните от предците ни рецепти се нуждаят от леко осъвременяване, което да направи храната наистина много полезна и здравословна. Ето моята рецепта за гъста боб чорба без никаква мазнина. Става наистина вкусно.

Необходими продукти:

  • 500 грама зрял боб
  • 1,5 литра вода
  • 2 моркова
  • стебла и листа прясна целина
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. микс сушени зеленчуци
  • сол, едра чубрица и джоджън на вкус
  • богато количество семена копър

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба в студена вода от миналата вечер, за да се развари по-бързо. На следващия ден излейте водата, сипете около литър нова и го оставете да закипи. Пет минути след завирането излейте водата, измийте зърната със студена вода и сипете 1,5 литра вода, в която да се готви. След това го оставете да се вари на умерен огън.

2. Половин час след кипването добавете в супата наситнената глава лук и сушените зеленчуци. Оставете да се готви още 15-тина минути.

3. Нарежете морковите на ситни кубчета и ги добавете в чорбата. Ако ви се стори, че водата е станала прекалено малко, долейте още. Аз избягвам да го правя, защото харесвам бобенатa супа наистина гъста. Добавени в края на готвенето морковите не се разкашкват, а запазват твърда сърцевината си и супата хрупка някак си на свежо.

4. Сложте и семената копър. Те се нуждаят от разваряване, за да пуснат аромата си. Вкусът с тях е много специфичен. На този етап зърната трябва да са се сварили вече. Щом извадите произволно от тях и духнете в него, се отделят люспички. Намалете още огъня.

5. Добавете наситнената целина и подправки на вкус. Спрете огъня, но оставете тенджерката захлупена на котлона още 20 минути.

6. Сервирайте и се насладете на изключително здравословно ястие, което прочиства тялото и регулира стомашната дейност.

Да ви е сладко! 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта