Регистрация

Любопитни факти за чушките

24 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 5140
Любопитни факти за чушките

Чушките са богати на витамини, съдържат най-важните за организма минерали и са перфектен диетичен зеленчук.

На пазара за плодове и зеленчуци днес несъмнено един от най-търсените и предлагани продукти е чушката. Тя радва с разнообразието си от цветове и нюанси, а вкусът й варира от сочно киселеещ до сладко захарен. Подходяща е както за прясна консумация, най-често с добавка сирене, така и за салати, ордьоври, пълнене и паниране. От нея се прави и една от най-употребяваните подправки в готварството – червеният пипер и лютите му разновидности. И ако днес почти няма българска лятна трапеза, на която зеленчукът да не присъства под някаква форма, то преди пет столетия тя е била почти непозната в Европа.

Знаете ли от къде идва чушката? Нейната родина е Южна Америка, където и до днес се отглеждат над 1000 вида с различни цветове, размери, форми и степен на сладост и лютивост. На Стария континент зеленчукът се появява чак през XVI век по два канала. В източната част е донесена от Индия, където са отглеждани червени малки люти чушлета. В Западна Европа тя пристига в зеления си вариант като подарък за испанската кралица лично от мореплавателя Христофор Колумб, който взима зеленчука от Южна Америка. Растението започва да се отглежда като земеделска култура още век по-късно.

Факти за цвета и вкуса на чушката. Трите основни разновидности на сладката и лютата чушка, които се отглеждат в България са зелена, жълта и червена. Световни производители, залагащи на екзотиката предлагат също сини, лилави и бели чушки, които трудно се намират на родния пазар. Малцина знаят, че ако зелената се остави на стръка за по-дълго време, тя става червена. При процеса на узряване зеленчукът губи част от сочността си, но се насища със захари и става по-сладък. Затова съветът е, ако искате да се насладите на свежи, леко кисели чушки – вземете си зелени; жълтите са също така сочни, но с по-голяма сладост; ако си хапвате червени, устата ви няма да се изпълни със сока на зеленчука така, като при другите две, но ще се насладите на сладост, в която сякаш е добавяна захар.

Чушката е един от най-полезните летни и есенни зеленчуци. Богата е на витамин С повече от цитрусовите плодове, а и е сигурен източник още на витамини А, В и Е, както и на най-важните за организма елемнети – желязо, фосфор, калий, натрий, магнезий, цинк.  В 100 г от зеленчука се съдържат между 20 и 30 Ккал в зависимост от цвета. (Зелените са най-нискокалорични, а червените – с повече калории заради захарността.) Лютите чушлета пък са мощен афродизиак.

 

Ето и няколко рецепти с чушки:

Пълнени зелени чушки с яйце и сирене

Пълнени червени чушки с кайма и ориз по български

Вкусна салата от печени чушки с червен лук

Вегански пълнени чушки

Пълнени чушки с кускус и пилешко

Американско пикантно желе от чушки

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се избират чушки от магазина

Лютивината зависи от размера, видът на „дупето“ определя дали е за салати или готвене, а цветът показва степента на зрялост и сладост. &n виж още »

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината. виж още »

Ябълките – най-силния лек срещу лошия холестерол

Само 2 ябълки на ден или 75 г от сушения плод спомагат перфектната работа на сърдечно-съдовата система и се грижат за здравословното тегло. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous31-05-2017
wh0cd6812086 buy mobic ordering hctz on lind cheap viagra pills augmentin xr

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта