Регистрация

Как се избират чушки от магазина

26 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1643
Как се избират чушки от магазина

Лютивината зависи от размера, видът на „дупето“ определя дали е за салати или готвене, а цветът показва степента на зрялост и сладост.

 

В плод-зеленчука чушките са господари на пространството в този сезон. Едни са малки и пикантни, други – големи и сочни, трети – по дребни, но с аромат на сладост. А след това и цветовете – жълти, резедави, наситено зелени, червеникави, в някои магазини кафяви и дори бели. Какви чушки са най-подходящи за предстоящата вечеря, ще се опитаме да ви насочим сега според потребностите.

 

Чушки за салата и чушки за готвене. Правилото е лесно, но и като всяко такова, има своите изключения. Ако се чудите какви чушки да вземете за салата – погледнете ги отдолу. Първо трябва да са сочни. На второ място – за директна консумация най-сладки са онези, чиито дупета имат 4 хълмчета. Обратно – онези с три хълмчета са за готвене. Ако са едновърхите, следете цвета и сочността. По-червените са с повече сладост, която може да идва прекалено на определени гозби. Зелените имат по-голямо количество киселина и не се харесват на децата. Преценете какво ви трябва.

 

Сладки и кисели чушки. Всяка чушка минава през определени етапи на зреене. Първо тя е малка и зелена, с процеса на узряване изсветлява докато се превърне в червена. Това не са различи видове чушки, а просто различна степен на зрялост. Понякога процесът протича и без слънчева светлина. Можете да приберете зелени чушки в хладилника и след 2 седмици да имате червени. Те обаче не биха били така сочни като зреещите на стръкчето. Важно е обаче да се знае, че в червените чушки има повече полезни вещества, повече калории и повече захари. Те са по-сладки, но не се препоръчват за диабетици. Зелените могат да накиселяват и не са добра идея за хора със слаб стомах, гастрит и язва.

 

Кои чушки са люти и колко са люти чушките? За съжаление тук въобще не може да има правило, защото всеки сорт съдържа своето количество капсаицин. Това е веществото, придаващо лютивост. (Повече четете ТУК) Все пак от една и съща партида или сорт най-люти са най-дребните и червени, защото са разгърнали целия си потенциал. Затова между еднаквите екземпляри размерът и цветът имат значение.

 

Какво става с чушките при печене? Независимо дали печете зелени, червени, люти или сладки, процесите, протичащи в зеленчука, са сходни. След достигане на 160 градуса голяма част от витамините напускат зеленчука. Минералите в него обаче се концентрират повече, така че част от полезните качества се запазва. Киселите нотки се изпаряват, а захарите се карамелизират. Затова печените чушки са по-сладки от суровите. Лютивината се засилва, но сладостта също. Затова небцето предпочита печената люта чушка пред несготвената. Напълно изгорялата част от чушката става токсична, защото в нея се образуват канцерогенни химични елементи. Добре е да я изхвърлите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.   виж още »

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината. виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта