Регистрация

Ябълките – най-силния лек срещу лошия холестерол

26 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 5501
Ябълките – най-силния лек срещу лошия холестерол

Само 2 ябълки на ден или 75 г от сушения плод спомагат перфектната работа на сърдечно-съдовата система и се грижат за здравословното тегло.

Ябълките са изключително полезен плод за цялото тяло – факт, доказан преди векове, който се е превърнал в неуспорима истина за човечеството. Оказва се, че здравословното им влияние обаче все още не е описано напълно. Ново проучване, приключило тази готина, установи, че ябълките са едно от най-силните лекарства за сърдечно-съдовата система, защото регулират кръвното налягане, нивата на холестерола, а като бонус – и здравословното тегло.

От години ябълковия пектин се използва като хранителна добавка при хипертоници или хора, сколнни към напълняване, с бавен метаболизъм и храносмилателни проблеми. Оказва се обаче, че е далеч по-полезно ябълките да се ядат в пресен или изсушен вариант, като ежедневният им прием е гарант за поддържане на здравословно тегло и доти отслабване, ако е необходимо.

В проучването на европейски международен екип от хранителни експерти се включили 100 жени, разделени на две равни групи. В едната дамите се хранели с по 2 ябълки на ден или по 75 г в сушения им вариант. В другата – контролната група имала същия режим за прием на плодове, само че те били сини сливи. След изтичането на една година било установено, че всички в „ябълковия отбор“ са постигнали перфектното си телесно тегло спрямо възрастта и височината си. Жените, които имали нужда от отслабване, са свалили нужните килограми, а тези, които са били нездравословно изтънени, са качили по няколко килца.

Друга промяна, настъпила при дамите, приемащи ежедневно ябълки, била нормализирането на кръвното налягане. Хипертоничките и дори тези от тях, които били в рисковата от инфаркт на миокарда група, успели да влязат в нормите според възрастта си. Същото важи и за жените с ниско кръвно. Те успели да го вдигнат до здравословните му стойности, като оплакванията от студени крайници и неправилно оросяване престанали още на четвъртия месец от експеримента. Нивата на лошия холестерол спаднали, а метаболизмите на всички без изключение от групата започнали да функционират съвършено.

Жените, които се хранели със сини сливи, отчели подобрения по същите наблюдавани критерии, но със 75% по-неуспешни спрямо резултатите на другия „отбор“. Затова изследователите са категорични в препоръката си да се яде минимум по една ябълка на ден, както и плода да се хапва в изсушен вариант, защото ще спаси много хора от натрупването на наднормено тегло, високи нива на лошия холестерол и най-важното – ще предпази тялото от един от страшните убийци в съвременния свят – високото кръвно. Екипът признава, че плодът е по-силен в гореизброените си полезни действия дори и от редица лекарски медикаменти. 

 

Ето няколко рецепти с ябълки:

Домашен щрудел с ябълки, стафиди и канела

Сос със сметана и ябълки

Торта с извара и плодове

Картофена салата със зелена ябълка

Ябълково-ечемичен пудинг

Здравословен ябълков десерт

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни с магнезий и зелен чай намаляват лошия холестерол

След празничното преяждане с мазнини пречистете тялото си с плодове, ядки, семена и зелен чай!   виж още »

Какво съдържа една ябълка

Плод с пектин, витамини, минерали, полезни мазнини, аминокиселини, фитостероли, малко калории и много ползи за организма – това е ябълката. &nb виж още »

10-те най-полезни хранителни растения в България

България е богата на полезни дарове от природата - вижте 10 от тях, които е добре да включваме в менюто си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта