Регистрация

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

19 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 6144
Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината.

В света съществуват над 100 000 вида пикантни чушки, като едни от тях са с лек огнен привкус, а други са способни да блокират човешкия мозък с лютивостта си, дори и само от допир или помирисване. И докато в България сме свикнали да ползваме предимно „шипки“ или „рибки“ за опикантяване на храната, то модерната кулинария в последното двадесетилетие налага чушки като поблано, чили, халапеньо, серано и още много други. Всяка от тях е с различна степен на лютивина и действа по точно определен начин на устната кухина при отхапване.

Защо едни чушки са по-люти от други и как да разберем колко е люта дадена пиперка? На този въпрос отговаря скалата на Сковил, която мери нивото на капсацин в чушките. Скалата започва от 0 и стига до 15-16 млн., което е нивото на чистия капсацин. Разделена е на 22 степени, даващи референтни стойности.

Какво представлява капсацинът? Това е вещество, наподобяващо прозрачен кристален прах в чистия си вариант. То няма мирис, но вкусът му е реалната лютивост. Открито и описано е през 20-те години на XIX век, а столетие по-късно се превръща в основно мерило за създаването на скалата на Сковил. Капсацинът се съдържа единствено в чушките, а колкото повече е той, толкова по-люта е пиперката. От нея веществото може да бъде извлечено с помощта на ацетон. В този си вариант представлява оранжева, стигаща до червеникаво течност, като цвета зависи от количеството капсацин в извлека, което варира между 5 и 10 процента.

Коя е най-лютата чушка на света? На 02.05.2017-а година светът се сдоби с най-лютата чушка в историята на човечеството. Това е „Драконов дъх“, отгледан от уелският градинар Майк Смит. Огненият зеленчук притежава 2,4 милиона точки по скалата на Сковил, което го прави най-лютия регистриран естествен пипер на Земята. Дори само опит за помирисване на чушката създава силна лютивост в носоглътката. Зеленчукът НЕ може да бъде яден, дори и близван. За сметка на това се оказва лесен метод за евтина анестезия, защото потърканата с него кожа изтръпва и се обезболява локално. Така „Драконов дъх“ вече е на път да се превърне в достъпна упойка за хората от Третия свят.

Защо червените чушки се гасят с алкохол? Може би сте чували, че ако се подлютите силно, най-добре ще угасите пожара с глътка водка или ракия. Неслучайно пикантните салати се хапват в компанията на „твърдо гориво“. Капсацинът е вещество, което се разпада под въздействието на етиловия спирт. Освен това е водоразтворим, затова ако сте въздържател, можете да полеете огъня и с чаша вода. Ефектът е по-слаб, но определено осезаем.

Защо са полезни лютите чушки? Капсацинът доказано бори раковите клетки и в момента е от основните надежди за производството на антитуморни медикаменти. Веществото е ключово и за множество модерни диети, тъй като буквално гори мазнините в тялото. Има силата да избива микроби в стомаха и червата, като обаче не умъртвява пробиотиците. Затова лютите чушки се хапват профилактично като антимикробно средство. Пикантните пиперки регулират и функцията на стомашно-чревния тракт. В суров вариант се използват за запичане, а в изпечен – за разхлабване. Капсицинът в медицината се употребява като обезболяващо, а в козметиката – за изглаждане на кожата, топене на мазнини, антицелулитни кремове. Освен това се среща и в медикаменти за стимулиране на половата активност. Доказано е, че лютите чушки са мощен афродизиак.

Вижте какво лютичко ви предлагаме да си сготвите:

Пълнена тиква с подлютена кайма

Огнено агнешко по индийски с ориз

Домашна пикантна пица с люти чушки

Гръцка салата от пресни зеленчуци с люта чушка

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява уасаби и разликата между горчица и уасаби

Защо лютивината на японското уасаби се усеща по различен начин от тази на горчицата и пикантните храни и как се прави уасаби?   виж още »

Трикове за махане на семки от люти чушки

Как се почистват люти чушки от семките и как се маха лютивината от ръцете?   виж още »

Петте най-люти чушки в света

Люто чушле може да опиканти подобаващо седем гозби, но пред него в класацията се нареждат още два коварни вида.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта