Регистрация

Този уикенд: Да заложим на зелено в менюто

16 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3692
Този уикенд: Да заложим на зелено в менюто

Салата, супа, основно и десерт все в зелен цвят, с малко калории и полезни за тялото.

Пролетта е в разгара си, а с топлото време се появява и онази суета, напомняща за разголените потничета, прилепналите рокли, дълбоките деколтета, голия гръб и късите полички и панталонки, които чинно чакат в шкафа. Предвид, че синоптиците обещават времето да бъде за първи път по-благосклонно към хората, като не се опита да ги потопи под дъждовна покривка, ще е грях да прекарате почивните дни над печката, вместо да се отдадете на семеен излет, разходка с приятели и релакс сред цялата зеленина, която майската природа в България щедро е окичила по дървета и поляни. Но все пак уикендът е времето, когато се сяда на обща трапеза, затова домакините трябва да намерят троен компромис ястието - 1-да се готви бързо, 2-да е вкусно и да се хареса на всички и 3-да е сравнително нискокалорично, за да дадем шанс на дрехите от миналото лято да ни станат и сега. Ние от kulinarno.bg добавяме още нещо - нека храната е в зелено, за да бъде в тон с пролетта. Ето и нашите предложения:

Салатата е вкусна, здравословна, а щом в нея има пресни листа, тя е и зелена. Звучи като точното попадение. Жак Пепен предлага бърза разходка в домашната градина, а ние ще добавим - до плод-зеленчука (защото мнозина българи не разполагат с лични насаждения в двора на дома си), която в крайна сметка да ни позволи да се заредим със зелени билки и листенца и да спретнем страхотна пролетна салата в зелено и то за броени минути. Ако ви се струва прекалено ексцентрична, ще съчетаем засищане, зеленина и нискокалоричност в изисканото плато с маруля, сушени домати и царевица. До тук липсва месото, но ето го и него - бекон, спанак и репички в свежа комбинация. Нека не пренебрегваме любителите и на доматите, както и тези, които не сядат на маса без хляб - това предложение е много зелено, но не само. Ето го също и леко в резеда, благодарение на краставицата, която е само част от една прясна нискокалорична идилия.

Супата също може да бъде в зелено. Все пак мнозина не биха се заситили само със салата, затова предлагаме и течното предястие като вариант. Магданозена супа със зелени домати и пилешко - странна рецепта за експериментатори. Диамантът в короната от този клас предложения е страхотната домашна супа от броколи и нейния по-обикновен вариант, който комбинира броколи, сирене и мляко. Заслужава си да обърнете внимание на домашната супа от леща и моркови или пък на типичната българска яхния с леща и зеленчуци. А за финал - супа от пресен зелен фасул - постна и засищаща.

Ако дотук със супа и салата не сме спечелили симпатиите ви, а някои от вас имат чувството, че ще ви оставим с празен стомах - не е така. Имаме и предложения в зелено за основно, но предупреждаваме, че при тях калориите за порция са малко повече, затова се постарайте да ги изразходите с активност през остатъка от деня. Сос верде (зелен - итал., исп., порт.) ще превърне вашата пъстърва в зелено удоволствие. А чували ли сте за новата мода в пастата - напоследък в хранителната верига се предлагат спагети, оцветени с мастило от сепия. Цветът им е тъмнозелен, а вкуът - почти същия като на обикновените дълги тестени изделия. Но вижте и рецепта с мастилени спагети. Зеленина ще откриете и в нашето предложение за домашна пица с фасул, която е спорно дали трябва да влезе в контекстуалните цветови ястия.

Ще попитате за десерт в зелено? Е, и тук имаме какво да покажем. Като например тази веганска торта с глазура от авокадо. А можете и просто да си запечете половинките на разрязано авокадо без костилка, които предварително сте поръсили с мед или захар и малко ванилия за аромат. Ще стане доста по-бързо и ще е по-здравословно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този уикенд: Да хапнем нещо с дюли

Дюлята - полезен плод, който може да се впрегне в направата както на сладки, така и на солени ястия. виж още »

Този уикенд: Да сготвим за Деня на детето

Зарадвайте мъничето си с весели сандвичи, сладки палачинки и торта във формата на заек за 1-ви юни. виж още »

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта