Регистрация

Този уикенд: Готвим гювеч за цялото семейство

21 Jan 2017   /   nina123   /   Видяна: 3512
Този уикенд: Готвим гювеч за цялото семейство

Това са рецепти за месни, сиренени и постни гювечи, които лично kulinarno.bg приготви в кухнята си, за да ви покаже как се правят на практика. Рецептите са авторски!

Коледните празници отминаха, но зимата все още е в разгара си. Сред снегове и преспи, студ и виелици, българинът е наследил от предците си навика да си хапва блажни манджички, които добре си пасват с чаша вино. Ние, които правим kulinarno.bg с идеята да съхраним родните традиции и обичаи, няма как да се откажем от българщината. Носим си натрупаните след празниците килца, но това не ни пречи да се шмугнеме в кухнята и да готвим. Е, разбира се, после с идеята да почерпим, да си хапнем и да споделим с вас какво сътворихме, кое изгорихме и що за ястие сервирахме на семействата си.

През последните години всеки от нас завъртя редица гювечи, но се оказа, че един с един няма еднакъв. Все се различават по състав, подправки, начин на приготвяне, макар че повечето взаимстваме от рецептите на бабите си. Онези рецепти, които ги няма в готварските книги, но са живи в спомените ни.

И ето, дойде моментът да направя за вас една вкусна компилация от гювечите, които си стъкмихме през годините - онези, с които се пофукахме пред роднини, приятели и най-вече нашите читатели. Предлагам ви в снежните зимни дни да си изберете някоя от тези рецепти и да се опитате да стоплите близките си с апетитна домашна манджичка. За да ви е по-лесно да се ориентирате в купищата рецепти, които ще ви стоварим, ще ги разделя на видове - гювечи със свинско, с телешко, пилешко, риба, без месо и напълно постни. А вие просто си харесайте :)

Понеже е зима, ще започна с предложенията за ДОМАШНИ ГЮВЕЧИ СЪС СВИНСКО МЕСО. Все пак сме нация, която дълбоко тачи вкуса на прасенцата, а и той някак "български" се съчетава хем със студа, хем с руйното вино.

Ето например СВИНСКИ ДЖОЛАН В ЗЕМЕН ГЮВЕЧ С ПЕЧУРКИ, МОРКОВИ И ЦЕЛИНА - хем се връщаме на малко позабравената целина в рецептите от едно време, хем си добавяме и гъбки, за да звучи модерно. Истината обаче е, че в соса се сипва вино и домът ухае на семейна трапеза още докато ястието се пече.

Рецептата за СВИНСКИ ГЮВЕЧ С МОРКОВИ, ЗЕЛЕН ФАСУЛ, БАМЯ И ОЩЕ... ще ви изуми колко много пресни зеленчуци ни се намират под ръка в студеното време. Това са все дарове на природата, които са с дълъг живот, ако бабите ни ги приберат грижливо в мазето.

Ако си намерите патладжани, ето как да си направите СВИНСКО С КАРТОФИ И ПАТЛАДЖАНИ. Доста напомня на предишната рецепта.

За онези, които не обичат суетенето в кухнята, но харесват да радват небцето си с крайния резултат от готвенето, предлагаме да си спретнат по-нестандартни пържоли по рецептата за ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И ВИНО В ГЮВЕЧ.

За малко да забравим и за дюлята - много тачен плод в старите български рецепти. А сега вижте как да си направите ГЮВЕЧ СЪС СВИНСКО, ДЮЛИ И ЦВЕКЛО. С него неминуемо ще "избиете рибата" и всяко желание тя да замести прасето на семейната трапеза.

Съобразяваме се с хората, които биха пожелали да си направят МАНДЖА С ТЕЛЕШКО. Възможно е след Коледа и Нова Година свинското леко да втръсне. Помня, че когато готвих това ястие, просто исках да се отърва от телешките ребра, а и ми трябваше бульона за друга гозба. В крайна сметка стана по-вкусен от първоначалното очакване и готвене без точна идея. Ето и моя ГЮВЕЧ С ТЕЛЕШКИ РЕБРА, КАРТОФИ И ДОМАТЕН СОС. Ако нямате телешки ребра, можете да опитате и с друга част от телето. Съветвам само да не оставят много големи мръвки в гозбата - стават влакнести и трудно се дъвчат. Ще спестите бая зор на близките, ако късате сварените месца на по-ситно.

Няма как да не обърнем специално внимание на ГЮВЕЧИТЕ С ПИЛЕШКО МЕСО, които не са така модерни през зимата, но сме длъжни да вземе под внимание фактът, че в България пилешкото е най-често консумираната мръвка. Миналия януари един от нас, след стрес от показателите на кантара, реши да сготви хем зимна, хем нискокалорична гозба с пиле. На фона на цялото облажване, готвачът даже си позволи да нарече ястието си "постно". Така се появи рецептата за ПИЛЕШКИ ГЮВЕЧ С ТИКВИЧКИ И БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ. Освен него плучихме и ПИЛЕШКИ ГЮВЕЧ С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ - малко по-питателен, но сравнително в границите на разделното хранене.

За да е в контра на актуалността и все пак да не седне без мръвка на масата, нашият приятел Чико пък ни прати любимата си рецепта за ПЪСТЪРВА МАГИ С КАРФИОЛ И ДОМАТЕН СОС. Дори и да не съм фен на подобия на рибни яхнии, неговата рецепта ми допадна.

Дойде време да споменем и ГЮВЕЧИ БЕЗ МЕСО. Ето рецепта, която вкъщи обожаваме и си я правим не само зимата, но поне веднъж всеки месец - ХАЙДУШКО СИРЕНЕ С КАШКАВАЛ И ЛЮТИЧКО. Поднасяме я с топъл домашен хляб по две причини - има си страхотно доматено сосче за топкане, а и лютите чушлета си искат гасене.

По време на постите правя ПОСТЕН ГЮВЕЧ С БАМЯ, КАРТОФИ, ПАТЛАДЖАНИ И ЧУШКИ. Няма да се фукам - на мен ми е "постничко" и леко безмръвчено, но има хора, които го оценяват. Ако това ще ви успокои - готви се страшно бързо.

А ако вие сте си сготвили гювеч, който искате да споделите с нас - пратете ни го на фейсбук страницата с поне една снимчица https://www.facebook.com/kulinarno.bg/?fref=ts . Ще сме благодарни за този изключителен жест на споделяне и с ваше разрешение ще публикуваме рецептата и на сайта kulinarno.bg

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

Този уикенд: Предложения за семеен брънч

Съберете любимите хора на трапеза със сандвичи, банички, здравословни напитки и любимия десерт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта