Гювеч с тиквички и брюкселско зеле
Постен гювеч за отслабване след зимния гуляй.
След голямото плюскане по време на коледните и новогодишни празници, е време за малко постна храна. За първи път правя такава комбинация от продукти. Добавих стафиди и сини сливи и стана толкова вкусно, че ще намери трайно място в нашата кухня. 4 броя порции. Цена 10 лв.
 Необходими продукти:
 
- Един пакет от 400 гр. замразено брюкселско зеле, аз избрах Бондюел
 - 2 големи картофа
 - 2 тиквички
 - 5-6 с.л. домати от консерва. Използвам италианска консерва de cecco. Струва 2 лв и има вкуса на летните розови домати. С една консерва спокойно може да овкусите две ястия. Доматите нямат ципа, нарязани са на парчета и са толкова нежни, че могат да се похапват направо от консервата без никакво приготовление.
 - 1 голяма глава кромид лук
 - 1 скилидка чесън
 - 1 морков
 - 1 връзка магданоз
 - 10-15 стафиди
 - 5-6 сини сливи
 - 4-5 с.л. зехтин или олио
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 1/2 ч.л. черен пипер
 - 1/2 ч.л. куркума
 - 1 ч.л. сол или повече на вкус
 
Начин на приготвяне:
Пускате фурната на 200 градуса. Подготвяте съда, в който ще готвите, и изсипвате в него замразеното брюкселско зеле. Обелвате картофите и ги режете на парчета с големина като за гювеч. Белите тиквичките и ги режете също на парчета. Добавяте нарязаните на ситно лук, чесън, морков и половин връзка магданоз. Също така мазнината, доматите, стафидите, сините сливи и всички подправки. Сипете и 100 мл вода - съвсем малко за да покрие дъното.
Разбъркайте внимателно всички продукти и ги печете в предварително загрятата фурна, без да ги покривате, докато картофите се сготвят. След като извадите гювеча, го поръсете с другата половина от връзката магданоз, отново наситнен.
Добър апетит!



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ