Регистрация

Този уикенд: Предложения за семеен брънч

21 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3426
Този уикенд: Предложения за семеен брънч

Съберете любимите хора на трапеза със сандвичи, банички, здравословни напитки и любимия десерт.

Почивните дни са онази част от седмицата, в която семейството намира време да се събере около софрата. Вкусната храна и сладките приказки с любимите хора са бленуван обичай през уикенда за всички, съхранили фамилните ценности и традиции. Удовлетворение е, когато часовникът не притиска с поставени графици и куп задължения, да споделите с най-обичаните и скъпите на сърцето си същества своите радости, проблеми и дилеми, да изслушате техните, да се посъветвате и всичко това да се случва докато си похапвате сладко-сладко.

Ние от kulinarno.bg бихме желали да ви насърчим към този вид комуникация и тъй като не можем да изберем темите на разговорите в семейна среда, поне ще се опитаме да очертаем границите на менюто, като се съобразим с факта, че в него трябва да има от всичко и да не ангажира домакините да прекарат почивния си ден в кухнята, защото освен приготовления, трябва да има и наслада, часове на спокойствие и релакс, без на преден план да бъде умората от продължително и трудоемко готвене.

Нашата нова рубрика „Този уикенд“ стартира с пролетта затова ще се съобразим с желанията и нуждите на тялото, както и с пресните продукти на народни цени, които можете да си намерите във всеки хранителен магазин. Първото ни предложение е за пролетен брънч – модерен термин, който на български би се превел като закускообед. Думата произхожда от английските breakfast (закуска) и lunch (обяд), а храненето комбинира първото и второто ядене за деня, като се разпростира в часовете на късната закуска и ранния обяд. Подходящо е за почивните дни, когато човек си позволява да се излежава до по-късничко, а след това има време да се суети над печката в приготвяне на нещо вкусно за цялото семейство.

Да започнем с напитките: Предлагаме един здравословен подход с избор на различни полезни вещества, които да подготвят тялото за предстоящ релакс. Затова ето рецепта за домашен чай с плодове или чай от мащерка. Ако искате една идея по-нетрадиционна напитка, опитайте черен чай с мляко. Прясно изстисканите плодови сокове също не са за пренебрегване.

Преминаваме към сандвичи: Тъй като се намираме в период на християнски пости, ще предложим и в постни и в месни варианти. Българските домашни печени филийки с домати, кашкавал и билки са страхотно решение, ако не искате да хапвате месо, но не сте на строги пости. Същото важи и за познатите принцеси с яйце и сирене. Ако пък искате и месце - вижте как се приготвя американски захлупен сандвич с бекон и топено сирене. За стриктно спазващите постите е веганският сандвич с гъби.

Банички и хапки от тесто с плънка: Тук вече мъжът в семейството може да си отвори една бира. А към нея репертоарът е завладяващ. Постният вариант е с гъби, грах, лук и ароматни подправки, безмесният - със сирене и прясно зеле, а за любителите на вълчи мезета - със запръжка от кайма и топинг от топено сирене. Разбира се, не пропускаме и баничките в сладък вариант, като например с ябълки, стафиди и орехи.

Десертчета: Пролет е, и честно казано времето да се отървем от натрупаните мазнини през зимата вече дойде. Затова препоръчваме нещо по-лекичко, като плодова салата с кисело мляко, като млечния продукт можете да замените с растителна сметана, ако постите. Но мнозина мразят да броят калории през уикенда, затова за тях са любимия десерт Негърче  и бързата плодово-сметанова домашна торта с готови блатове. Ако сте от тези, които не обичат да се суетят около приготвянето на десерти и сладкиши, то опитайте да си направите мляко с грис и плодове.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Рецепта за гювеч за цялото семейство

Това са рецепти за месни, сиренени и постни гювечи, които лично kulinarno.bg приготви в кухнята си, за да ви покаже как се правят на практика. Рецепти виж още »

Този уикенд: Да опечем тарелка с курабийки

Домашни сладки в разнообразни варианти с аромат на семеен уют и топлота. виж още »

Този уикенд: Да си спретнем ястия с череши

Всякакви видове сладкиши, десерти и закуски, които се правят с череши. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта