Гювеч с телешки ребра, домати и патладжан
Печено телешко със зеленчуци и доматен сос.
Необходими продукти:
- 600 г телешки ребра с кокал или 400 г телешко месо
 - 1 голям патладжан
 - 2-3 домата
 - 4 картофа
 - 2 чушки
 - 1-3 люти чушлета (по избор)
 - 300 г печурки
 - 300 г бамя
 - връзка магданоз
 - сол
 - черен пипер
 - 1 глава стар лук
 - 1 кубче телешки бульон на прах
 - 6-10 лъжици доматено пюре според гъстотата
 - 150 мл вода или телешки бульон от варенето на ребрата
 - малко олио или зехтин
 
* Вместо патладжана, доматите, чушките и бамята през зимата използвам готови гювечи, които баба ми слага в буркани. Така че, ако имате и вие подобен тип зимнина, в студените месеци можете да се възползвате от нея. А през лятото – нека заложим на свежото.
Начин на приготвяне:
1. Сварете телешкото докато се отпусне и не изхвърляйте водата от варенето. Тя ще ви послужи за топъл домашен телешки бульон или супа, а и част от нея можете да използвате за ястието. Не забравяйте по време на варенето да изгребете с лъжица отделилата се под формата на пяна кръв.
2. Сложете картофите да се варят в отделна голяма тенджера с вода, като предварително ги измиете. След 20 минути от началото на кипенето, прибавете във водата надупчения на поне 8 места с клечка за зъби патладжан, бамята и печурките.
3. Варете още 5-8 мин. и добавете чушките.
4. Ако използвате готов гювеч, пропуснете стъпката с добавянето на зеленчуците и просто си сварете картофите.
5. В глинения гювеч или в тавата, в която ще печете обелете картофите, нарежете ги на кубчета и към тях прибавете останалите зеленчуци, нарязани на не много ситно. Чак тук сложете лука – наситнен, лютите чушлета – на полумесеци, доматите - на дребни кубчета и подправките. Залейте с доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и добавете 150 мл бульон от вареното телешко или вода. Сипете също и мазнина.
6. Ако готвите в глинен съд, просто го похлупете. Ако ястието е в тава, обгърнете я в метално фолио. Оставете да се пече така 45 мин. и след това отворете гювеча да се запече до готовност. Преди да го оставите да се допече, поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Това е всичко – добър апетит!



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ