Регистрация

Народни мъдрости за хранене и здраве

02 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 5012
Народни мъдрости за хранене и здраве

Бабини деветинкини за храненето, които се оказват истина днес – развенчаване на митове за храната и здравето.

Свикнали сме, че бабите са онази част от семейството, която най-много дава съвети за готвене и хранене. Особено, ако фамилията се радва на нов наследник. Тогава младата и изтощена майка се напълва с препоръки (кои практични, кои граничещи с лудост) как правилно трябва да се храни детето, за да стане здрав и силен човек.

Множество народни поговорки са свързани с храна, а някои от тях все още попадат в хорските усти и получават научни потвърждения за истинност. Оказва се, че българинът не е бил глупав преди столетие в хранителните си навици. Дали от природен инстинкт или висша сила, някои от твърденията за храненето днес се превръщат в мода на новата диететика. Ето няколко щури на пръв поглед поговорки за храна, събрани във видео на v-box потребителя ayhaninfire в които има изконна истина.

1. Една ябълка на ден – да си румен и засмен! Британският билкар Филип Уийкс обяснява доста надлъжно как с 5 плода на седмица наистина хората стават по-здрави. Ябълките съдържат фенол – мощен антиоксидант, който защитава кожата, клетките на вътрешните органи и дори ДНК структурата от грешки и мутации. Ябълките пазят от рак, високи нива на лошия холестерол и кръвното налягане, подобряват функциите на сърцето, черния дроб, бъбреците. Едва ли ябълка ще ви спаси от вирус и тежко наследствено заболяване, но неминуемо ще помогне за по-силен имунитет и разкрасяване. Така че хапвайте по една на ден. На гладно – разбира се!

2. С хапване на моркови несъмнено, ще виждаш в тъмата все едно е дневно! Тази поговорка звучи като вампиризъм, но днес вече е доказано, че морковът е кореноплоден зеленчук, който влияе позитивно на зрението. Освен това в бабиното твърдение има доза истина. Морковите са богати на витамин А, а когато нивата му в организма спаднат, се развива състояние при човека, подобно на кокоша слепота. Изследване на американски специалисти доказва, че яденето на 300 г моркови на ден е съвършен начин за поддържане на добро зрение. Четирите най-важни за очите компонента – витамин А, бета каротин, лутеин и заексатин се съдържат в любимата храна на зайците. Но освен това те намаляват риска от дегенериране на макулата на окото, което настъпва с възрастта и възпрепятства способността за адекватно виждане. (Вижте нашата Заешка салата за здраве и Обогатена салата с моркови, зеле и майонеза)

3. Чесънче си хапвай пръв, за да имаш здрава кръв! Самата кръв не се прочиства от чесън, но пък за сметка на това миризливата скилидка е склонна да поддържа оптималните за възрастта показатели на кръвно налягане. Модерни проучвания сочат, че ежедневното хапване на две пресни скилидки чесън помага за изтъняването на човешката кръв. Нека това не ви звучи страшно. Така се предпазваме от съсиреци, тромби, инфарк, инсулт и високо кръвно налягане. Освен това яденето на чесън регулира нивата на холестерола.

4. Щом настинеш – полегни, и пилешка супа си хапни. Доказано е, че супа с пилешко и 2-3 вида сезонни зеленчуци в нея спира размножаването на бели кръвни телца в организма. Всеки знае, че усложненията при настинка идват от загнояване на гърлото и повишаване на нивото на левкоцити в кръвта. Цистеинът в тази зимна сгряваща чорба просто изкарва настинката от тялото, преди да е нанесла по-големи щети. Ако си сложите черен и лют пипер, ще отпушите носа и ще прочистите гърлото. Все пак спестете лютото на децата. (Вижте също една Една супа с пиле, която си сготвихме и Нашата пилешка супичка за здраве)

5. Чашка червено винце за румени бузки и здраво сърце! В тялото под въздействието на нездравословно хранене, стрес и влияние на нездравословна околна среда, често пъти в комбина със застоял начин на живот, се отделя белтък ендотелин-1. Това е вещество, което сгъстява кръвта и намалява еластичността на кръвоносните съдове. В повишени количества, то силно застрашава от инфаркт. Червеното вино пък съдържа вещества, които възпрепятстват неговата генерация, доказват учени от изследователския институт „Уилям Харви“ в Лондон.

Така че когато баба пак хване слушалката и започне да ниже овехтелите си идеи за живот и правилно хранене, не подхождайте с досада и неприазън, а се опитайте да отсеете онова, което наистина може да бъде ценно за вас. А ние от kulinarno.bg ви пожелаваме да успеете да съхраните и предадете на бъдещите поколения тези златни съвети, които тепърва науката ще обявява за изконни истини.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Имуностимулатори на есенната трапеза

6 храни, които е добре да хапваме честичко през есента като превенция от вируси и настинки. виж още »

Балкански вкусове, които пленяват туристите

Кебапчета, Шопска салата и содени питки радват чужденците, посетили Балканите. виж още »

Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

Босилек, розмарин, бабини зъби, дяволска уста и лавандула карат дамата да се усмихне. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous02-12-2019
ЭTo б0льше чем TИНДЕP!!! mydat.*ru (удали 3Be3дy)cайт cеKс 3нaK0Mств! Знакомbcя и чпоKaйcя yжe сeгoдня!!!

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта