Регистрация

Балкански вкусове, които пленяват туристите

28 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2839
Балкански вкусове, които пленяват туристите

Кебапчета, Шопска салата и содени питки радват чужденците, посетили Балканите.

В разгара на туристическия сезон в България и нейните съседки, над 10 милиона чужденци са стъпили на Балканска земя, като приблизително половината от тях идват в Източна Европа за първи път. Пленителна природа, красиви жени, забавни хора и вкусна храна – това са четирите основни позитива, които привличат чужденеца да се върне или да препоръча на другарите си да прекарат лятната ваканция в земите на славянски племена, прабългарски ханове, римски градове и не на последно място китна и девствена природа и апетитни местни деликатеси.

Сайтът foodpanda.com се допида до европейците, пътували в източната част на Континета, кои храни са им направили най-добро впечатление. Оказва се, че българската и сръбската скара са тотални фаворити, а типичните за региона хлябове като содена питка, мекици и празнична погача изумяват с вкус и визия. Ето как в проценти са гласували участниците в анкетата на foodpanda за любимата си балканска кухня.

5. На пето място е баницата с фаворитност от 6%. Тук обаче не се разбира само традиционната баница с точени кори, яйца и сирене, а влизат и други нейни разновидности като клин, бюрек, баница с кайма. Чужденците я оприличават на екзотичен солен пай с ориенталски дъх и типичния за региона млечен вкус на саламурено сирене или свинско месо. Очаровани са и от баниците с плодове и ядки, подобни на немските щрудели. (Ето и моята баница с масло, сирене и сметана)

4. На четвъртя позиция се нареждат киселото мляко и бялото саламурено сирене, които са станали любими на 12% от посетителите на Балканите. Оказва се, че предпочитан десерт по нашите земи е цеденото мляко с плодово сладко, което за туристите е уникален сладкиш на Източна Европа. Вкусът е много по-плътен от този на широкоразпространените йогурти, а комбинацията от киселинна нотка и наситена сладост не се забравя. Бялото сирене пък влиза в саковете, за да бъде споделено с близките у дома. То е страхотно мезе към множество вина. (Ето една любопитна закуска с кисело мляко и мед)

3. Шопската салата, Руската салата, Овчарската салата и въобще местните комбинации от пресни и кисели зеленчуци, с които се дегустира и твърдия алкохол на Изтока особено се харесват на модерните европейци, а 16% от опиталите, ги обявяват за любими. Туристите споделят, че на Балканите зеленчуци като домати, краставици и чушки имат по-приятен вкус, отколкото в останалия свят. А идеално балансираните рецепти за съотношенията между зеленчуци, в които често се добавят сирена, колбаси и хлябове, са истински хит в Източноевропейската кухня. (Ето моя вариант на обогатена Шопска салата, която определено ще допадне на чуждестранните гости)

2. Балканският хляб е станал любим на 18% от туристите. Тук се вижда объркване дали баницата е хляб. Появяват се и въпроси каква е разликата между пълнена питка със сирене и тутманик. Прясно изпечената погача с мека сърцевина, поднесена с масло, чубрица и сирене или пък с мед и масло пленява чужденеца. Мнозина признават, че нито модерните домакини в страна им, нито висококачествените домакински уреди за месене и печене могат да се сравняват с професионалисма на балканските баби и невести. (А ето и рецептата на баба ми за селска питка с екстри)

1. Балкнаската скара е тотален фаворит на чужденците, като цели 41% са обявили, че това е най-вкусното нещо, което са опитвали по време на почивката си в Източна Европа. Кебапчета, кюфтета, плескавици, пържоли – всички те изкушават с неповторим вкус и особена ароматност на подправките. Много от чужденците споделят, че са свикнали да хапват подобни вкусотии и в родината си, но там се правят предимно от телешко, което е с доста по-беден вкус и не е така мазно и приятно. А местните подправки изкушават да се опита кебап във всяко кътче на Изтока. (Вижте как правим свински пържоли с подправки на фурна)

Останалите 6% са разпределени между други ястия, които също са направили добро впечатление на чуждоземните гости на Балканите. Бобените гювечи и особено сръбското гравче на тавче, българският пататник, македонските сиропирани сладкиши и румънските супи с люта чушка са сред изброените. Аплодисменти отнасят туршийте и меда, надениците и пържолките.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те любими балкански храни на туристите за 2022 г.

Кои храни на Балканите ще останат в кулинарните спомени на чужденците като най-вкусните ястия от Източна Европа?   виж още »

5 кулинарни традиции в Чили

Чилийската кухня е повече мазна, отколкото люта и залага на качествени вина и огнени чушлета.   виж още »

Пет странни традиционни немски храни – част 2

Традиционни немски ястия, чиито имена хвърлят в потрес чужденците. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта