Регистрация

Имуностимулатори на есенната трапеза

16 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1698
Имуностимулатори на есенната трапеза

6 храни, които е добре да хапваме честичко през есента като превенция от вируси и настинки.

С идването на есента витамините и хранителните добавки в аптеките изведнъж поскъпват, защото е ясно, че идва и времето на вируси и настинки. Колкото и експерти да обясняват, че медикаментозно можем да се спасим от врусни инфекции, истината е, че всяка година вирусите мутират и атакуват организма ни под формата на непознат агент. Така тялото дори няма представа, че трябва да се защитава от тази атака. Ето защо имунната система се отнася гостоприемно към своя разрушител. А още при срещата си с него, човек е обречен да се разболее. Успокояващо е, че това важи само за новите и мутирали щамове.

Ако обаче имаме силен имунитет, все пак можем да си спестим някои болести, с които се срещаме през есента и зимата. Имунната система може да победи вирус, с който вече е водила битка и познава. Но само ако е достатъчно устойчива. Ако пък страдаме от обикновена настинка, то нашето тяло е още по-уязвимо на вирусните атаки, затова често есенните и зимни простудни заболявания се утежняват и с попадането на вируси в тялото. Тогава се прекарват тежки болести, които ни връзват на легло.

Здравата имунна система предпазва именно в тези два случая. Но за да бъде тя наистина устойчива, ние сме тези, които трябва да проявим отговорност. Мнозина НЕ препоръчват употребата на синтетични медикаменти за подсилване на защитите на организма. Това са естествено чужди на тялото вещества, които се усвояват по-трудно и натоварват вътрешните органи. Затова е най-добре да се придържаме към правилен хранителен режим за силен имунитет. Каналът Баба Знае препоръчва шест хранителни продукта, които да включим в ежедневносто си есенно меню, за да можем да устоим на болестите. Ето и кои са те и по какъв начин е най-добре да ги приемаме.

глава чесън1. Суров чесън преди обяд. Правило на Проф. Мермерски гласи, че на 25 кг. тегло трябва да се хапва по една скилидка чесън. Изчислете колко е необходимо за вас. Добре е чесънът да се приема в суров вариант на гладно сутрин или 2 часа след закуска. Звучи ужасно да развалим свежия си дъх по този начин, но си заслужава, защото миришещият зеленчук може да ни опази от по-големи проблеми. Той е профилактика за цялото тяло. Ако успеете да си намерите домашен чесън, ще се лишите от вредните съставки на отглеждания с комерсиална цел зеленчук. А и ще ви струва бая по-евтино от предложенията за подсилване на имунитет в аптеката.

отвара от зелен чай2. Зелен чай по два пъти на ден между храненията. Полезно за организма, фигурата и привлекателната външност е да замените две от междинните си хранения със зелен чай. Можете да си запарите пакетчето или да си сварите отварата и да добавите мед в нея. Така ще ви засити, ще ви помогне в опитите да изваяте фигура и да поддържате здравословно тегло, ще даде на тялото оптимално за деня количество антиоксиданти и ще направи чудеса с храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система. А в допълнение ще подсили неимоверно имунитета ви. Какво по-хубаво от това да замените порцията следобеден сладкиш с чаша полезна напитка?

полезен суров лук3. Половин глава суров лук към салатата. Предполага се, че човек трябва да си хапва поне по една прясна салата на ден. Дали като предястие или за лек обяд или вечеря, зеленчуците са важна част от дневното меню и не бива да се пропускат. Ако добавите към тях и половин глава пресен лук, няма да сбъркате. Той съдържа мощен естествен химикал, който бързо и качествено повдига имунитета. Освен това подпомага и оздравителния процес, ако вече сте успели да си прилепите някоя настинка заради непреценени дрехи или сте се сблъскали с вирус. Някои хора дори си стискат сок от пресен лук, но вкусът му е така неприятен, че ни е жал дори да ви го препоръчаме. Е, поне е много полезен. Ако прецените, че си заслужава, можете да се подсилите и с 2-3 с.л. фреш от суров лук.

морковите съдържат бета каротин4. Схрускайте 1-2 моркова половин час преди някое от основните хранения. Особено ако нямате време за салата, ето вариант как да не я пропуснете. Заешкият зеленчук е много богат на фибри и веществото бета-каротин. И докато първите ще допринесат за по-лесното храносмилане и поддържането на плоско коремче, то магическото вещество ще помогне на тялото ви да сформира легион от бели кръвни телца. Те се борят с инфекцийте. Така ще бъдете здрави и силни при срещатаа си с вирусите, ще устоявате по-лесно на настинките, а като бонус ще получите по-бързо и лесно заздравяване на рани и изчистване на кожата от пъпки и петна. Пък и морковите са вкусни – дали на сок или директно схрускани, с тях няма да имате проблем както с лука от предходната точка.

полезни люти чушки5. Червените люти чушлета са идеален донор на витамин С и бета-каротин. Свикнали сме, че при всяка настинка или грип в рецептата с медикаменти от лекаря се включва и блистер витамин С. Защо обаче да го приемаме на таблетки или ампули и защо да чакаме нуждата от предписание? Доказано е, че в една червена люта чушка има повече аскорбинова киселина (витамин С), отколкото е дневната нужда на организма. А излишъците от това вещество не натоварват тялото, защото се изхвърлят с урината. Така че вместо няколко хапчета можем да изядем едно пикантно чушле и да премахнем нуждата от лекарство. Тук няма изисквания дали с храна или на гладно, така че преценете в кое от основните можете да си хапнете пиперливата добавка. В допълнение тя е богата на същия онзи бета-каротин, който подсилва армията на левкоцитите. И това не е всичко – капсацинът в лютите чушки ще помогне да се отървете от излишните мазнини в тялото, ако имате такива.

здравословни качества на броколите6. Варени или печени броколи за основно или гарнитура. Този вид зеле не е долюбван от мнозина заради специфичния си вкус, но дори и небцето ви да не го харесва особено, тялото ви има нужда от него, особено през есента, когато приемът на пресни плодове и зеленчуци спада, а вирусните атаки се увеличават. В броколите има редица витамини – А, С и Е, още повече важни микроелементи и отново прословутия бета-каротин. Важно е обаче зеленчукът да премине щадяща термична обработка – варене или печене. Пържен и овъглен от препичане, той губи всичко полезно. Затова най-добре си го направете на супа, където веществата му остават в течността и са обречени да ги хапнете. Ако ви е неприятна на вкус, подправете я със сметана и добавка от сирена. Така ще стане по-апетитна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета за костите и ставите при застудяващото време

Диета с млечни продукти и риба се грижи за тялото при есенното застудяване.   виж още »

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни. виж още »

Любопитно за морковите и Холандия

Защо морковите са оранжеви и какви цветове моркови съществуват? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта