Регистрация

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

04 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 9177
Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета.

 

Почти всички европейски зимни диети включват в себе си цитрусови плодове, защото традиционните за даден ареал дарове на природата се отглеждат изкуствено в студените месеци и хранителните им и здравословни качества се поставят под въпрос. Във времето, когато имунната система отслабва, а същевременно се появяват вирусните заболявания и настинките, тялото трябва да устои на болестотворните атаки с повишени защитни сили. Не е тайна, че цитрусовите плодове съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), която подпомага битката му с външните дразнения. Затова те трябва да са неизменна част от дневния ни режим на хранене. Но ако вече сте се консултирали с хранителен експерт, който ви е заявил колко калории трябва да поглъщате на ден, за да свалите килограмите от изминалите празници, то неминуемо се е появил и въпросът – каква е калорийната стойност на плодовете, които си хапвате. Тук на помощ идваме ние от kulinarno.bg.

В 100 г портокали има 37 калории, като е възможно тази цифра да варира според сладостта на плода. Приемете, че е в границата между 35 и 40 kcal. В плода няма мазнини, високата захарност дава 8 г въглехидрати, а белтъчините са 1 г на 100.

Калорийната стойност на мандарините е същата както на портокалите. Разликата е единствено в количеството на витамин С, което е по-малко и оттам идва заблудата, че плодът е по-сладък.  Но пониженото ниво на аскорбинова киселина се компенсира с по-високи стойности на някои от полезните за организма микроелементи. Така че редувайте портокали с мандарини в името на по-разнообразното хранене.

Бананът е висококалоричен плод, като в 100 г от него се съдържат 95 kcal. От тях мазнините са 0,3 грама, белтъчините – 1,2 грама, а виглехидратите – покъртителното количество от 23 грама на сто. Затова плодът не е подходящ при строги диети.

В 100 г лимони има едва 19 калории и никакви мазнини. Лимоните са изключително богати на витамини, затова е добре в студените месеци да се консумират ежедневно. Те не съдържат мазнини, белтъчините за сто грама от тях са само 1 грам, а въглехидратите – 3 грама. Това ги прави подходящи за всеки хранителен режим, целящ смъкване на килограми.

Грейпфрутът също е диетичен плод, който в 100 г съдържа 20 kcal. От тях белтъчините са 0,5 г, а въглехидратите – 5 грама. Няма мазнини, но има функцията да активизира метаболитните процеси в изгарянето на мазнини. Така че просто си го хапвате и извайвате талия.

В 100 г киви има 50 kcal, от които 11 грама въглехидрати. Затова ако сте на строга белтъчна диета, не прекалявайте с плода. Белтъчините в него са само 1 грам, но за радост няма мазнини.

Мангото също не е най-добрия приятел на отслабващия човек. В сто грама манго има 57 kcal, от които захарите са 14 грама, а белтъците – 1,4 г. Но преди да го анатемосате от менюто си, се сетете колко полезно може да е то за костната система, косата и кожата и как благоприятства изящния външен вид.

От 100 г помело ще погълнете 38 kcal. Предвид, че в тях няма мазнини – това звучи добре. Плодът съдържа умерено количество белтъчини и въглехидрати, затова е подходящ и за доста строги диети.

Авокадото не е диетичен плод. В 100 г авокадо ще попаднете на 190 kcal, което се равнява на три изядени яйца. Омега 3-мастните киселини го правят извор на красота и антиоксиданти, а множеството микроелементи, които съдържа, го включва в списъка на изключително полезните плодове. Затова му простете богатството на енергия и знайте, че е доста мазничко – от 100 г авокадо ще погълнете 20 г мазнини, 2 г белтъчини и също толкова въглехидрати. Тук за разлика от останалите плодове, захарите са символично количество. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко калории, мазнини и протеин има в различните видове риба

Калорийно съдържание в рибите и кои риби са по-мазни?   виж още »

Правилно съхранение на лимони след разрязване

Как да извадим максималното количество сок от един лимон и как запазим соковете на лимона след като сме го разрязали или пробили.   виж още »

Защо не трябва да се ядат цитруси на гладно

Киселините в цитрусовите плодове атакуват стомаха и зъбите, а приети на гладно портокалите и мандарините могат да предизвикат алергична реакция. &nbs виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта