Сочна торта с мандарини
Цитрусова торта с глазура от крема сирене.
Необходими продукти:
За блата:
- 1 кутия готова смес за жълт кекс
- ½ ч.ч. растително или слънчогледово олио
- 4 големи яйца
- 1 ч.ч. мандарини, разбити на пюре
- ½ ч.ч. стафиди
За глазурата от крема сирене:
- 1 пакет (240 г) размекнато крема сирене
- 1 пакет (1/2 ч.ч.) размекнато масло
- 3 ч.ч. пудра захар или бяла кристална захар
- 2 с.л. мандарини, разбити на пюре
За пюрето от мандарини:
- 350 г мандарини
- прясно изцеденият сок на 1 зелен лимон
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 180°C. Намажете с олио дъното и стените на две кръгли форми за торта с диаметър около 20 см. Оставете настрана.
2. Разбийте на пюре в кухненски робот или блендер мандарините и сока от зелен лимон и отмерете 1 ч.ч. пюре от мандарини за тортата.
3. В голяма купа сложете сместа за кекс, олиото и 1 ч.ч. пюре от мандарини. Разбийте с електрически миксер, като започнете на ниска степен и после превключите на средна, докато продуктите се смесят добре. Добавете стафидите. Разделете сместа на две и изсипете всяка част в тава. Печете на 180°C. След 30 мин. проверете дали блатовете са готови. Блатът е готов, когато стане златистокафяв и когато, ако го прободете с шиш, по него не остава тесто. Оставете готовите блатове да изстинат, преди да ги залеете с глазурата.
4. Пригответе глазурата. В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето и маслото. Постепенно добавете пудра захар, като разбивате на бавна скорост и после преминете на средна. След това добавете пюрето от мандарини и разбийте на ниска скорост до получаване на гладка бухнала смес. Сложете слой от сместа между двата блата и намажете отгоре и отстрани с останалата част от сместа. Украсете със смокини и резени мандарина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ