Регистрация

Колко калории, мазнини и протеин има в различните видове риба

21 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 2715
Колко калории, мазнини и протеин има в различните видове риба

Калорийно съдържание в рибите и кои риби са по-мазни?

 

Рибата е полезна храна, която трябва да се консумира поне два пъти седмично, за да зареди тялото с ценни мазнини, протеини и минерали. Омега-3-мастните киселини, които се съдържат в рибешката мас, представляват незаменима част от природосъобразното хранене на хората. Освен това рибата е богата на протеин и бедна на калории. Веднъж влязла в чинията, тя се грижи за тялото като подпомага множество процеси в него – от скоростта на мозъчните и нервните вълни, до зрението, слуха, работата на сърцето и стомаха, мускулната и костната здравина и издръжливост и не на последно място – красотата на косата, кожата, ноктите и зъбите. За разлика от месото, тук най-мазната риба далеч не е най-вредна. Стига да бъде сготвена с по-малко или без мазнина – на пара, печена или варена. Идеално се съчетава със зеленчуци и леки въглехидрати в перфектната диета за отслабване, здраве, хубост и виталност. Колко калории има в рибата и каква част от тях са съответно мазнини и белтъчини, ще напишем сега. А дали ще си я сготвите здравословно или ще се изкушите да изпържите и развалите полезните ѝ свойства в името на по-вкусна храна – решението е ваше.

Калории в сьомгата. В последно време тя се превръща в модерна храна, сочена за полезна, но истината е, че голяма част от сьомгата в хранителната верига е отглеждана в развъдници. (повече за развъдниковата сьомга – вижте ТУК). Естествено – сготвена със сметана и сирена или пък изпържена, е доста по-калорична от изпечена с няколко хапки зехтин на фурна или задушена на пара. Тя е най-мазна и висококалорична от комерсиалните видове риба. В 100 г сьомга има 201 калории, 20 г протеин и 13 г мазнини.

Можете да сготвите сьомгата бързо, лесно, чисто и полезно като я задушите в плик директно с гарнитурата ѝ.

Калории в скумрията. Евтина, достъпна и продукт на див улов, нейното месо ви гарантира, че единствената вреда, която може да донесе, е от човешкото замърсяване на Световния океан. (Как замърсяването на Световния океан влияе на морските дарове, с които се храним). Скумрията е сред най-полезните риби, а килограм от нея в почистен вариант струва под 10 лв. 100 г сурова скумрия съдържа 181 калории, 19 г протеин и 12 г мазнини. Голяма част от мазнините, но и от полезните микроелементи, се съдържат в кожата. Затова ако не сте на нискомазнинна диета, си я хапвайте смело. Рибният фосфор, който е особено ценен за човешката костна система пък се съдържа в кокалите на рибата. Затова дори и да си купите консерва скумрия, пак ще сте направили пълноценно рибно хранене за седмицата.

Рецепта за здравословно изпечена скумрия във фолио без мазнина - с много подправки за уникален вкус.

Калории в пъстървата. За съжаление почти не може да се открие пъстърва див улов, освен ако не хванете въдицата и такъмите и не пуснете плувка в някой бистър течащ сладководен вир. За сметка на това множество рибарници в България предлагат пресен улов на тази риба и директно готвене на място. Така поне няма да е преминала през замразяване, въпреки че определено е хранена с изкуствени материали. (Вижте какво се случва с протеина, преминал през замразяване.) А в 100 г пъстърва ще попаднете на 143 калории, 20,8 г белтъци и 6,61 г мазнини.

С тази рецепта можете да изпържите пъстървата в малко мазнина - колкото да стане хрупкава и апетитна.

Калории в лаврака. Той е друга морска риба, която може да бъде уловена с мрежи или въдица и все още има шанс да попаднете на див улов. Месото му далеч не се усеща толкова мазно като на скумрията и сьомгата, но определено в състава му има доста ценни масла. В 100 г лаврак има 117 калории, 17,6 г протеин и 5,2 г мазнини.

Рецепта за печено филе от лаврак с коричка от трохи.

Калории в шарана и толстолоба. Толстолобът е най-високо протеиновата сладководна риба и въпреки многото си мазнини, може да бъде идеална белтъчна храна, ако не я пържите или панирате. В 100 г толстолоб има 127 калории, 27,7 г протеин и 1,8 г мазнини. Неговият братовчед – шаранът съдържа 110 калории, 18 г белтъци и 4,2 г мазнини. Помислете отново каква риба ще изберете за предстоящия Никулден.

Ако сте се спрели на толстолоб, ето как го панираме вкъщи.

Ако пък сте избрали полезния вариант на пълнен шаран, предлагаме домашната си празнична рецепта за ттази риба.

Калории в треската и бялата риба. Това е рибно филе, почистено от кости и кожа – в него остават протеините, но не и полезните мазнини. Въпреки че е нискокалорично, добре е да го сервирате с пресни зеленчуци, покапани с малко благородни масла (студено пресован зехтин, шарлан, олио от лен, авокадо, гроздови семки, орехи или друго), за да има симбиоза между мазнини и белтъчини. Средно в треската се съдържат 78 калории на 100 г. От тях 17,7 г е протеинът и само 0,7 г – мазнини. Филето от пангасиус, считано за друга комерсиална бяла риба дава на тялото около 70 калории, 16 г протеин и 0,3 г мазнини.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Калории в различните видове меса

Кои меса са подходящи за диета, колко калории има в 100 г месо и отслабване с месо?   виж още »

Кои ядки колко калории съдържат

Най-висококалорични са орехите, а най-малко калории съдържат тиквеното и маковото семе. виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта