Регистрация

Защо не трябва да се ядат цитруси на гладно

07 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 2361
Защо не трябва да се ядат цитруси на гладно

Киселините в цитрусовите плодове атакуват стомаха и зъбите, а приети на гладно портокалите и мандарините могат да предизвикат алергична реакция.

 

Зима е, празниците приключиха и в началото на Новата година мнозина искат да променят вредните си хранителни навици и фигурата. Замяната на тежките храни с плодове е полезно начало, а сезонът щедро предлага портокали и мандарини на достъпни цени. Именно сега хората най-много се нахвърлят на цитрусови диети, ала тази тактика е нож с две остриета, споделя диетологът Юлия Половинска, цитирана от БГНЕС.

Цитруси на гладен стомах могат да предизвикат язва. Вкусни и полезни те обаче съдържат голямо количество киселини. Ако в стомаха има миниатюрни ранички или раздразнения, силната аскорбинова киселина (витамин С) ще влоши състоянието. Ето защо е добре да подложите една оризова или пълнозърнеста филийка и след това да се насладите на плода.

Хапването на цитрусови плодове след хранене също не е добра алтернатива. Плодовете като цяло са богати на захари – вещества, които при подгряване предизвикват ферментация. Ето защо след обилно хранене не се консумира плод. Той трябва да чака дълго в стомаха до приключване на храносмилателния процес. А поради вътрешната телесна температура загнива бързо и ферментира. Това причинява болки в стомаха, подуване и газове.

Алергените в плодовете действат по-силно на гладно. За съжаление повечето дарове на природата в суров вариант съдържат алергени. Ако сте чувствителни към някои от естествените съставки на цитрусите, реакцията ще се прояви най-силно, ако ги консумирате на празен стомах. Плодът се разгражда и абсорбира твърде рязко, навлиза в кръвта концентрирано, тъй като в стомаха няма други продукти, които да го разредят.

Цитрусите на гладно вдигат бързо кръвната захар. Ако сте предразположени към диабет или вече сте диагностицирани с коварната болест, не си позволявайте плодове на празен стомах. Вместо това ги хапвайте на следобедна закуска самостойно или в компанията на няколко ядки. Бъдете спокойни, ако сте обядвали, все още в стомаха ви има съдържимо до следобеда, но е добре смляно и няма да бави процеса на разграждане на портокала, грейпфрута или мандарината.

Цитрусите увреждат зъбите. Лесно можете да се предпазите с прост трик, обяснява експертът. Не мийте зъбите си преди хапване на киселите плодове, защото киселината от тях директно ще атакува почистения емайл. Също така не бива да миете зъбите си след като изядете плода – киселините в него размекват най-горното зъбно покритие и то се надрасква от четката. Затова хапнете си избрания цитрус и след това просто изжабурете с вода. Половин час по-късно вече можете да измиете.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бързо прочистване с цитруси след празничния гуляй

Цитрусова детоксикация отмива килограми и отрови от тялото след обилното ядене по празниците.   виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

Тридневна строга цитрусова прочистваща диета

Професионална диета с плодове, зеленчуци и малко риба ни помага да влезем в старите дрехи след празниците. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта