Регистрация

Как се променя храненето щом времето застудее

23 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1470
Как се променя храненето щом времето застудее

Когато температурите навън паднат рязко търсим мазни меса, цитруси, кисели и листни зеленчуци и тежки десерти.

Последните топли дни от годината вече останаха в миналото, а синоптиците прогнозират есента да се стовари с пълната си сила, носейки много дъждове и драстично по-ниски температури, от слънчевите дни на циганското лято, което ни радваше довчера. Колкото и изградени да са хранителните навици на хората, при такава рязка смяна на климата, организмът започва да си търси своето, като променя вкусовете към храната, смятат европейски хранителни експерти. В умерените ширини застудяването носи след себе си и нови предпочиания за продукти и ястия, а човек неусетно се подчинява на онова, което му диктува природата. Затова ако усетите, че сте променили начина си на хранене, то ето какво най-вероятно се случва с вас и защо предпочитате именно тези храни.

1. Мазни меса – Несъмнено през лятото сте намалили консумацията на свинско, защото то наистина не е подходящо за жегите. Изведнъж обаче ще усетите желание да захапете сочна шарена мръвка на тиган. Ще започнат да ви привличат и мазни риби като толстолоб, скумрия и сьомга. Така е защото тялото е програмирано да натрупва защитни мазнини, а те най-лесно се качват, ако бъдат директно изядени. Вече и сланинката ви изглежда апетитно, нали? Е, ще качите и килограми, но приемете, че човек е устроен така. Когато пак настъпят горещините – ще си ги свалите с повечко раходки – природата наистина мисли за всичко.

2. Листни зеленчуци и кисели туршии. Хубаво е поне, че вътрешният усет ще ви продиктува да хапвате тежките мръвки с гарнитура, която ще спомогне лесното им усвояване без да товари тялото. Не комбинирайте месото с картофи или ориз - по-добрият избор е зеленчука. Със застудяването ще предпочетете хапване на айсберг, зеле, кейл, пресен спанак. А те се връзват идеално с риба и червени меса. Тялото ви ги иска заради фибрите и влакнините, които се съдържат в тях. Непреминалите термична обработка кисели туршии и туршиите с дива ферментация пък носят голяма доза пробиотици и пребиотици. Така няма да дебелеете стремглаво от мазните меса и ще повишите имунитета си за истински студените дни, които тепърва предстоят. Не се дърпайте на желанията си за хапване – просто можете да се ограничавате в количествата на порциите.

3. Цитрусови плодове – цяло лято се разминавате с лимони и портокали в плод-зеленчука, но сякаш досега не са ви изглеждали така апетитни. Ще усетите, че само за ден сякаш са станали неустоими. Истината е, че аскорбиновата киселина (витамин С) е основна за защитата на кожата и имунната система през зимата. А тя се съдържа изключително в киселите плодове. Без съмнение към тях ще ви се приядат още кивита, банани, помело. Ето кои здравословни продукти можете да обявите за ваше междинно хранене.

4. Висококалорични десерти. Лошо е когато не можете да устоите на шоколадов пай, суфле или просто шоколад. Но има и такива дни – особено в студените месеци от годината. Всички знаем, че калорията е единица, измерваща топлината, а в тези сладки изкушения има много калории. Тялото разбира, че ще трябва да отделя повече топлина, за да поддържа нормална температура. И иска да си я набави чрез храна. Единственият мъдър ход, който можете да предприемете, е да хапвате сладкишите самостойно. Защото ако закусите с тях, е почти сигурно, че ще изразходвате калорийте им през деня. Ако обаче ги хапнете за десерт, те ферментират в стомаха, създават неблагоприятна среда и предпоставки всичко, което ястието съдържа да се залепи под формата на тлъстини или да се отпечата като целулит. Това вече не е приятно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо с оскъдно хранене пак дебелея?

Причините са в неправилното разпределение на храненията и продуктите в тях, както и заради екстремно запасяване на тялото.   виж още »

Да спрем есенната простуда с билки

Чайовете са средство за борба с настинката откакто свят светува. виж още »

Да преборим есенната унилост с храни

Витамин С, омега 3-мастните киселини, храната богата на фибри и свежата салата вечер ни помагат да сме свежи и в добра кондиция по време на климатични виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта