Регистрация

Да преборим есенната унилост с храни

02 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2232
Да преборим есенната унилост с храни

Витамин С, омега 3-мастните киселини, храната богата на фибри и свежата салата вечер ни помагат да сме свежи и в добра кондиция по време на климатичния преход.

Есента дойде, дните стават по-къси, тъмнината ни поглъща от края на следобеда, а топлите летни спомени са помрачени от дъждовни облаци и сипещите се от тях капки. Тялото се чувства несигурно, защото доскорощната жега, на която бе излагано е заменена от дневния хлад и сутрешния студ, който ни пронизва неподготвени, докато отиваме за работа сутрин. Редица хора могат да отчетат спад в настроението, ранна поява на умора и унилост, липса на желание да се справят със задълженията си. И въпреки че цяло лято сме хапвали свежи плодове и зеленчуци, които да ни заредят с енергия и да заздравят имунната система, то сякаш резултатите от техните витамини не са на лице.

Не е така – обясняват експерти, според които явление, подобно на авитаминозата (обяснявана още като пролетна умора) се активизира в организма точно сега. Учените твърдят, че липсата на тонус е заради преминаването на тялото в готовност за по-студени дни, като то трае по-дълго време от климатичното настъпване на прехода. За да се аклиматизираме са ни нужни около 4 седмици, като продължителността на този процес при всеки човек е строго индивидуална. Неговото забързване обаче може да се предизвика с няколко храни, които ще помогнат на организма по-лесно да влезе във форма за предсточщите студове.

Витамин С е един от най-верните помощници в опита ни да свикнем с климатичните промени. Той заздравява цялостната функция на тялото и го предразполага към плавен и нешокиращ преход. Освен това, аскорбиновата киселина (витамин С) не може да се запази в организма като резерва, той бива изхвърлен чрез урината и независимо колко сте приели през лятото, ако сте спрели да го доставяте на тялото си, скоро то отново ще има нужда от него. Лесно ще си го набавите, като си хапвате киви, лимони, чушки, зеле и каквито цитрусови плодове ви попаднат.

Омега 3-мастните киселини борят умората и чувството за изтощение. Те се съединяват със свободните радикали в организма, като създават усещане за свежест и тонизираност. За да се заредите с тях, се обърнете към авокадо, зехтин, висококачествени ядки, мазни меса и риби (особено сьомга).

Фибрите спомагат за лесното разграждане на храната и допринасят за усещане за ситост. От една страна те ще помогнат на организма ви да не влага цялата си енергия в преработка на това, което сте изяли, а да насочи силите си аклиматизация и допълнително укрепване на имунната система. От друга – бързото засищане ще спре чувството на глад и няма да ви позволи да прекалите с храната. Защото всички знаем, че след преяждане или обилно хапване настъпва час на отпуснатост, загуба на тонус и апатия към интензивна дейност – все явления от които точно сега се опитваме да се отървем.

Не прекалявайте с количеството и тежестта на вечерята. Сънят в тези деликатни дни е особено важен. А когато си легнем с препълнен стомах, тялото се ангажира да се справя с цялата храна и то при забавен режим. Така освен неприятното чувство за подутост, което пречи да заспим дълбоко, работата, с която сме натоварили вътрешните си органи, също не ни позволява да си починем качествено. Стабилно количество свежа салата, например от зеле и моркови, ще засити добре, няма да остави стомаха без натоварване, защото тези продукти се разграждат бавно, но и няма да го преумори, защото процесът на усвояването им ще е монотонен и лежерен. А в допълнение, ще се заредите с така нужните ви витамини. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дренките – български полезни плодове през есента

Какво се лекува с дренки и идеи за зимнина от дренки.   виж още »

Вкусно отслабване с тиква през есента

Тиквата убива глада, засища дълготрайно и помага за смъкването на килограми.   виж още »

Как се променя храненето щом времето застудее

Когато температурите навън паднат рязко търсим мазни меса, цитруси, кисели и листни зеленчуци и тежки десерти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта