Регистрация

Да спрем есенната простуда с билки

03 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3933
Да спрем есенната простуда с билки

Чайовете са средство за борба с настинката откакто свят светува.

Още от зората на човечеството хората са прибягвали към благата на природата в търсене на лек за всякакви болежки. И ако тя не бе толкова добра в призванието си да служи на своите чеда чрез корени, листа, стебла, цветове и плодове, то нашия род отдавна би изчезнал. Може би именно тази хипотеза е в основата на твърдението, че населението на даден регион може да оцелява и оздравява с помощта на растенията, растящи именно в неговите географски ширини. Защото още преди кораба, влака, автомобила и самолета да съществуват, за да може човечеството да си набавя илачи от цял свят, хората са откривали „магическите“ свойства и са прибягвали към помощта именно на билките, виреещи около тях.

В умерения климатичен пояс на северното полукълбо населението днес е изправено пред поредното природно изпитание, непознато за мнозина други по света – а именно климатичните промени, съпътстващи настъпващата есен. Тялото трудно се настройва да приеме студеното време, скъсяващите се дни, температурната амплидуда между сутринта и обеда, поройните дъждове и влага и пронизващия вятър, които го атакуват след цяло лято къси топли меки нощи. Затова и есента е един от сезоните на простудните заболявания. Изглежда някак си нормално всеки от нас да усети дразнене в гърлото, да прояви симптоми на хрема и втрисане, които сякаш са част от всички явления на климатичния преход.

Но и тук майката-природа щедро се е погрижила да ни дари с „медикаменти“, които да ни помогнат по-лесно да преминем през етапа с аклиматизацията. Днес ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета кои билки и как да използвате при есенните простудни сиптноми.

Лайката е една от най-щедрите билки, що се отнася до търсене на естествен цяр за човешка болежка. Препоръчително е, особено във времето когато сте застрашени да хванете хрема или да получите възпаление на гърлото, да си правите поне два чая от лайка на ден. Лечебната й сила не се унищожава от температурата, както смятат мнозина, така че смело си я запарете с вряла вода, за да пусне благодатните си сокове възможно най-добре. Ако вече се оплаквате от болежки в гърлото, правете си гаргара с топлия чай; усещате ли запушване на носа – вдишвайте парите като се покриете с кърпа. Те ще изгладят и кожата на лицето ви. Помнете, че лайката е изключително силен борец с възпаленията. Важно е също да се знае, че не се препоръчва на бременни.

Листата от мента и цветовете на липата ще облекчат гърлобола, ще спрат образуването на гнойни налепи и ще отмият вече появилите се. От тези две билки е добре да пиете по три пъти на ден. И докато ментата може да бъде просто запарена, то знайте, че за липата е най-добре да се остави да поври във водата за 3-5 мин. Ако си правите голямо количество чай, което възнамерявате да подгреете в последствие, не вадете цветовете от него. Колкото повече стоят, толкова по-силни са лечебните свойства на отварата.

Прословутият чай от джинджифил не само ще успокои настиналата носоглътка, но и ще повиши съпротивителната мощ на имунната ви система. По два пъти на ден си смесвайте 1 с.л. запарен настърган корен от джинджифил със сока на половин лимон и ½ ч.л. канела. Ако носът ви е запушен или имате хрема, издишвайте всяка глътка през него – ще ви олекне. Освен като предотвратител на настинката и имуностимулатор, тази отвара ще подейства благоприятно на нервите, храносмилателната и отделителната система. (Още за джинджифила - вижте ТУК)

Ако вече сте изпуснали възможността да реагирате превантивно на разболяването, имате последен шанс, преди да се запътите към лекаря. Градинският чай, познат още като подправката салвия, може да се окаже вашия изцерител. Кипнете заедно с водата 2 с.л. сушени и смлени листа от градински чай и прецедете течността след като сте я оставили да ври за 3-4 мин. Пийте по три пъти на ден, докато е гореща (но не по-топла от 70 градуса). Резултатът ще дойде още след втората доза – категорични са билкарите. (Още за салвията - четете ТУК

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дренките – български полезни плодове през есента

Какво се лекува с дренки и идеи за зимнина от дренки.   виж още »

Съберете листа от къпина сега, за да лекувате детето през зимата

Билка срещу проблеми в дихателните пътища – листата от къпина облекчават кашлицата от настинки и вирусни инфекции.   виж още »

Как се променя храненето щом времето застудее

Когато температурите навън паднат рязко търсим мазни меса, цитруси, кисели и листни зеленчуци и тежки десерти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта