Регистрация

Каква гарнитура с картофи за какви ястия е подходяща?

02 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1755
Каква гарнитура с картофи за какви ястия е подходяща?

Какъв тип картофена гарнитура на какви ястия с месо отива? Любимите гарнитури и мезета от картофи и как се комбинират?

 

Лято е – сезонът на бирата и достойните за нея мезета, ала и на разголените дрехи, оскъдното облекло и личащите през него несъвършенства на тялото. Комбинацията от пиво с картофки е любима – на футболните фенове, на спортните запалянковци, на почиващите в парка или кварталното капанче, ала този тандем често се лепи по паласки и коремче, сякаш за да покаже, че притежателят на килцата е повече чревоугодник, отколкото естет. Картофите, освен бирено мезе, са и идеалната гарнитура. Някои от най-емблематичните ястия се правят именно с комбинация от картофи и протеинмусака, виенски шницел, фиш енд чипс. Как е добре да се готвят картофите за различните ястия – ще разкажем по-долу, следвайки препоръките на топ кулинари.

Пържените меса се сервират с пържени картофи. Ясно е, че поръчващият си пържено месо има нужда от тежка храна или достойно бирено мезе. В повечето случаи целта на гарнитурата е да контрастира блюдото, но когато говорим за картофи, те допълват ястието. Ето защо ако готвите панирано свинско или риба на тиган, можете да поднесете с домашен чипс. Така двата компонента се връзват и с еднакъв алкохол.

Нежните меса, сготвени по щадящ начин, се сервират с варени картофи. По традиция оригиналните телешки шницели се поднасят с картофено пюре. Същото важи за задушено крехко пилешко, варено свинско, риба на пара. Очаква се, че с подобна храна се сервира чаша вино, а то от своя страна харесва картофите с по-малко мазнина и ненатрапчива тежест. Разновидност на варените картофи могат да бъдат задушените варианти, като те подхождат на по-мазни мръвки като свинското месо и сьомгата.

Картофи соте решават проблема и в двата варианта. Ако все пак в основното сте прекалили с мазнината, можете да спасите положението като сготвите картофи соте. Те са хем варени, хем пържени, а олиото в тях е доста по-малко. Ако си ги представите – леки, апетитни, с копър и чесън, а защо не и с коричка от поръсена кафява захар, сами ще прецените, че се връзват идеално с печена и пържена риба, мазно свинско и крехко сочно телешко и дори микс от морски дарове. Сотираните картофи са идеално решение, ако не познавате хранителните навици на гостите си, но планирате да сервирате картофена гарнитура.

Картофената салата е нож с две остриета. За едни това е предястие, за други – мезе за водка, за трети – гарнитура. Въпреки че е нискомазнинна, тя е по-неутрална на вкус. Освен това се свързва предимно с трапезата в зимните месеци. Приготвя се най-добре от стари картофи, затова в топлите дни, когато картофите са сочни и пресни, е по-добре да ги вложите в пюре, чипс, на фурна или соте.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нетипични приложения на пресата за картофи

Мачкалката за картофи прави страхотни яйца за закуска, доматени сосове с желаната текстура и дори вади врящи продукти от бульон.   виж още »

Употреба на водата от варене на картофи

Вместо да се изхвърля картофеният бульон може да се използва като лекарство, серум за редуциране на мазнините в тялото и препарат за почистване. &nbs виж още »

Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта