Регистрация

Бърза мусака без заливка

Бърза мусака без заливка
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 17618

Скоростно приготвяне на мусака с кайма и картофи за бързаци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 грама кайма смес
  • 800-1000 грама картофи
  • 1 голяма глава лук
  • 3 средни или 2 големи домата (можете да заместите с 250 грама домати от консерва)
  • черен пипер, чубрица, кимион, червен пипер
  • 2-4 с.л. олио за пържене
  • 80 мл олио за заливане
  • 1,5 литра вода за варене
  • 250 мл вода за бульона
  • 2 кубчета телешки бульон

Начин на приготвяне:

1. Сложете картофите да се варят докато направите запръжката. Варени ще се сготвят по-бързо, а и ще установите, че беленето и рязането им в последствие ще отнемат драстично по-малко време, отколкото при суровите.

2. Докато картофите врат направете запръжката. Наситнете главата лук и я запържете до прозрачност в олиото. След това добавете каймата. Изчакайте я леко да се нажежи и я разделете с вилица на малки късчета. Когато е започнала да се запържва става много по-лесно. Пазете покритието на тигана от надраскване с вилицата. След разкъсването на каймата гответе с дървена лъжица, за да не нараните предпазния слой на съда. Трябват ви около 5-8 мин. да се запържи месото. Ако работите с пресни домати – настържете ги на ренде докато се готви запръжката. Ако сте с консервирани, махнете ципите (ако имат такива) и ги изсипете в тигана. Размешайте добре всичко.  Махнете от котлона и овкусете щедро с червен и черен пипер, чубрица и кимион. Имайте предвид, че тези подправки ще са общи и за картофите, затова сложете повечко.

3. Не спирайте котлона, на който готвехте запръжката. Просто сложете на него метален съд с 250 мл вода, в която ще разтворите кубчетата бульон. Тъй като те са солени, затова не слагаме сол на каймата. Сега е моментът да пуснете и фурната да загрява. Проверете картофите. Когато видите че ципата на поне един картоф е започнала да се отлепя, сложете цялата тенджера под течаща вода. Нека се изстудяват в процес на работа.

4. Взимайте по един картоф от охлаждащата се тенджера, белете го и го режете на кубчета. Толкова е лесно когато са разварени. Хвърляйте кубчетата в тавата, в която ще печете мусаката. Водата за бульончетата трябва да е завряла. Пуснете ги вътре и спрете огъня. Нека водата си остане на котлона. Довършете работата си по картофите, изсипете и запръжката, размешайте картофите с месото в доматен сос. Разбъркайте и бульночетата във водата, след което залейте с нея мусаката. За финал сипете 80 мл олио или зехтин и пъхнете във вече загрятата фурна.

5. Печете двадесетина минути или докато картофите се разварят и омекнат напълно. На различните сортове им отнема различно време, затова не бих се ангажирала да кажа точно колко ще ви е нужно. Ако ви се струва, че бездействате докато чакате ястието да се изпече, можете да направите заливка – 1 кофичка кисело мляко се изсипва в купа при три разбити яйца и се добавя ½ ч.л. червен пипер. На този етап няма да ви забави. Знайте, че ще й трябват допълнително 10 мин. да се запече, защото заливката се слага след като вече ястието е напълно готово.

6. Със заливка или не, вашата мусака излиза от фурната. Спестили сте си около 25 минути готвене, а ястието е достатъчно за основно на цялото семейство. Затова уважавам този метод, който умее да цени иначе оскъдното време.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 600
  2. 700
  3. mus
  4. torta
  5. zae
  6. 160
  7. 808
  8. 86
  9. 64

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта