Регистрация

Употреба на водата от варене на картофи

03 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2512
Употреба на водата от варене на картофи

Вместо да се изхвърля картофеният бульон може да се използва като лекарство, серум за редуциране на мазнините в тялото и препарат за почистване.

 

Зимата е беден на пресни продукти сезон, затова и варените картофи с лук се наричат салата. След пристигането на картофа в България през XVII век този продукт се настанява на родната трапеза с особена почит. Лесен за отглеждане, евтин за купуване, широкодостъпен и предлагащ стотици начини да бъде сготвен, картофът е сред главните продукти в българското домакинство. А как може да се използва дори и водата от варенето му, ще ви разкажем сега:

 

Какво е важно при приготвянето на картофен бульон? Повечето картофи днес са фабрично отглеждани, ето защо се предполага, че кората им е наситена с препарати за обработка. За да ги премахнете, накиснете картофите 30 минути преди готвене в хладка вода. На 20-тата минута измийте хубаво и сменете водата. След това оставете да покиснат още 10 минути. Картофите не се белят преди варене, защото 50% от полезните им вещества, се съдържат в обелката. Изчаква се водата да заври хубаво и след това се пускат в нея. Количеството течност трябва да е колкото да ги покрие. Не се соли и не се добавя сода по време на варенето.

 

Картофена вода при високо кръвно. Това е метод за профилактика при хората, които страдат от регулярно покачване на кръвното налягане. Оказва се че картофената вода влияе изключително благоприятно на цялата кръвоносна система, отпушвайки наслагвания във вените и артериите. Трябва да се приема ежедневно по 50 мл три пъти на празен стомах в продължение на поне една седмица, за да се забележи ефект. Експертите предупреждава, че може да е опасна за хора с ниско кръвно.

 

Вода от батати за отслабване. Първо тестовете са проведени с вода от обикновени картофи върху мишки в Германия. Тя е ефективна в борбата с глада и наднорменото тегло. След това обаче се оказва, че течността от варенето на бататите има по-силна мощ при топенето на мазнини в тялото и прочистването на стомашно-чревния тракт. По 100 мл сутрин след ставане на гладно намалява усещането за глад и активизира горенето на мазнини. Добре е да се прави такова прочистване по 1 на всеки 5 седмици. Нишестето, което се отделя във водата, премахва наслагвания от стомашните и чревните стени. Така всяка погълната храна след това се усвоява по-пълноценно.

 

Картофена вода за почистване. Можете да я използвате дори и да не сте измили картофите преди това (но не съветваме да правите тази грешка) или пък ако сте ги обелили предварително. Картофът е идеална гарнитура, защото попива мазнини. Същото важи и за течността, останала от варенето му. С нея можете да почистите кухненския плот или под, напръскани с олио или покапани след готвене. Върши работа дори и за печки и бяла техника. Оставете да подейства няколко минути и почистете с топла вода мокра кърпа, за да не останат следи.

 

Лечение с картофена вода. Освен за наднормено тегло, изчистване на мазнини и токсини и спомагане функцията на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, картофената вода може да се използва и като профилактично поддържане на общото здраве. Важно е обаче да си давате почивки от профилактиката. Никога не се лекувайте с картофена вода ако имате ниско кръвно, страдате от диабет или сте в преддиабетна фаза или сте податливи на кожни и дихателни алергии.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каква гарнитура с картофи за какви ястия е подходяща?

Какъв тип картофена гарнитура на какви ястия с месо отива? Любимите гарнитури и мезета от картофи и как се комбинират?   виж още »

Трикове при варене на храни

Кафявата пяна от месата трябва да се почисти, но понякога бялата пяна на мръвки и зеленчуци съдържа доста вкус и полезни вещества.   виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта