Регистрация

Трикове за готвене на съвършените картофи

14 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 5926
Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене.

Въпреки че европеецът не е познавал картофа до началото на XVI-и век днес това е една от основните храни както на Стария Континент, така и в двете Америки. С грудките на растението могат да се правят всякакви ястия от салати, през основни и дори до десерти. В света ядливите картофи са над 200 вида, а рецептите съдържащи картофи и производни на тях продукти – над 2 милиона. Мнозина се объркват какви картофи са необходими за направата на дадено ястие, затова ние от kulinarno.bg  се заемаме да обясним кои картофи са най-подходящи за пържене, варене, печене, направа на пюрета, салати и сладкиши.

Най-лесното правило гласи – жълтите картофи са идални за печене и пържене, а червеникавите – за варене и пюриране. Най-често срещаният жълт сорт картофи в Европа е Фонтане, а комерсиланият червен вариант е Санте. Разликата във възможността за термична обработка идва от съдържанието на скорбяла в грудката. Затова и пържените червени картофи са кашкави и без приятна коричка, а от грешката да направите пюре от жълт картоф, ще получите смес, наподобяваща туткал. (Вижте рецептата на kulinarno.bg за пържени картофки с яйца по идея на прабаба Стояна)

След нарязване е добре картофите да покиснат в хладка вода. Има няколко причини за това правило. От една страна водата изсмуква канцерогенообразуващи при термична обработка вещества от картофа. Така той става по-полезен при готвене. От друга разделя парченцата едно от друго и така няма да се слепят при пържене и печене. Два часа са идеалното време за киснене, но и 40 минути ще свършат добра работа. (Вижте как kulinarno.bg си направи домашен чипс с вкус на пилешко)

Варете картофите за пюре с обелката. Тук също има две причини. Много по-лесно е да се обели варен картоф, отколкото суров. Отнема и по-малко време, а и цапа по-малко. Люспата пък задържа скорбялата и витамините вътре в грудката, пречейки им да отплуват с водата от варенето. Така няма да загубите ценните полезни вещества в храната. (Вижте как kulinarno.bg пече картофи на фурна с ципата)

Какво се прави, за да не пръска олио от картофите при пържене? Най-добре ги нарежете, накиснете във вода и след това щателно подсушете с хавлиена кърпа. Така течността от чипса няма да кара олиото да плиска по котлона и въобще цялата кухня. Друга хитринка е да посолите олиото преди пържене. Солта също изсмуква влагата и намалява цапането. Трети вариант е да следите олиото и щом загрее точно на 180 градуса, тогава да сложите картофите в него. Помнете също, че колкото по-малко картофи спрямо олио сложите, толкова по-вкусно и равномерно ще се изпържат. (Вижте друга наша рецепта за пържени бейби картофки с копър)

Как се правят идеалните пържени картофки? Човечеството вече се образова в трите правила на страхотния домашен чипс – еднакво нарязани картофи, повече мазнина и двойна термична обработка. След като обяснихме първите две изисквания – ето какво представлява третото. Нарязаните и подсушени картофи се пържат за 3 минути в сгорещена на 130 градуса растителна мазнина. След това се изваждат върху домакинска хартия, а мазнината се загрява до 180 градуса. После се връщат в нея и се готвят до желания ефект. Така картофът става по-хрупкав и поема по-малко количество мазнина в себе си. Опитайте!

Бататите са десертни картофи, подходящи за сладкиши и ордьоври. Тяхната натрапчива сладникавост не е приятна в основни ястия. Затова по-добре си ги направете на сладко пюре или ги комбинирайте с плодове и сирена в плато предястия. (Ето идея за печени батати с чеснов дъх - странно и вкусно ястие)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шест американски правила за готвенето на идеалното свинско на тиган

Стъпки за перфектното свинско на тиган – от избора на месо до поднасянето му на трапезата. виж още »

Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани

Как се прави Руло Стефани и трикове за готвене на Руло Стефани, за да е максимално красиво, вкусно и лесно за направа?   виж още »

Правила за готвене на пилешки гърди на тиган

Как се готвят сочни пилешки гърди и трикове за сочно и крехко печено пилешко?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта