Регистрация

Чирпански кюфтета в доматен сос



Чирпански кюфтета в доматен сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 3789

Тракийски кюфтета по чирпански в зеленчуков сос с картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пържени кюфтета в доматен сос със зеленчуци и картофи готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да покаже направата на традиционни кюфтета по чирпански, рецептата за които открива в рецептурник от 1981 г. Макар и вече превърнали се в класика, тези панирани кюфтета със сос са идеално семейно основно с месо и картофи, сос за топкане на хляб и зеленчуци. Ястието носи аромат на народна гозба, но и все още радва небцата на малки и големи.

Първо каймата се замесва класически с лук, магданоз, сол, пипер, яйце и накиснат хляб в мляко. От нея се оформят големи сочни кръгли кюфтета, които се овалват в галета или брашно. Пържат се в добре сгорещено олио на не много висока температура колкото да се запечатат. После се вадят, а на тяхно място се приготвя сосът като се задушава лук, добавят се целина, консерва домати на кубчета или пресни домати с щипка захар, наситнени зелени чушки и сол и пипер. В закъкрилия сос се налива вода, изчаква се да заври и се връщат кюфтетата. Следва да се прибавят и нарязани на малки кубчета кртофи, а после ястието се оставя да къкри до разваряване на картофите.

На финала можете да вкусите с чубрица, да опикантите с лют пипер или просто да сервирате с поръска от свеж магданоз за хубост и по желание да поднесете с комат бял хляб за топкане. Как точно се прави - гледайте във видеото на Звездев по-горе.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта