Регистрация

Дебели кюфтета в сметана и масло

Дебели кюфтета в сметана и масло
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 945

Задушени кюфтета в сметанов сос с масло и бульон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г свинска кайма
  • 500 г телешка кайма
  • 2 глави лук (около 150 г общо)
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сушен или 1 с.л. наситнен пресен магданоз
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2-3 скилидки чесън
  • 200 г ориз
  • 40 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 600 мл бульон
  • 1 с.л. сладък червен пипер + сол на вкус
  • 250 мл течна млечна незаквасена готварска сметана около 31%
  • пресен магданоз за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Ориза сложете да се свари до готовност като измиете и залеете с 600 мл вода. След като заври отпенете и оставете да къкри докато изпие водата. После махнете от огъня и разбъркайте. Ако се е захванал за тенджерата, оберете само бялата част от сварения ориз и заделете за готвенето.

2. В голяма купа изсипете двата вида кайма, добавете намачкания или минат през преса чесън, солта, кимиона, наситнения лук, магданоза, черния пипер и яйцето. На финала добавете и ориза и замесете хубаво съставките.

3. С мокри ръце оформете 12-15 кюфтета - дебели, леко продълговати и леко сплеснати. Подредете ги на дъска или в плато.

4. Сгорещете на слаб към умерен огън маслото в голям тиган с капак. Добавете брашното, бъркайте докато се абсорбира и след това постепенно наливайте при непрестанно бъркане бульона докато се получи гъст сос. Овкусете с червен пипер и сол.

5. Добавете сметаната, кипнете и след това внимателно подредете кюфтетата в соса. Захлупете с капак щом кипне и оставете да се готви 15 минути. След това обърнете кюфтетата и гответе още 10 минути на същата температура (слаб към умерен огън)

6. Готовите кюфтета разпределете в индивидуални порции, покапете със сметановия сос и поръсете с листенца пресен магданоз. Сервирайте топли с гарнитура от картофено пюре или с мек хляб за топкане.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта