Кюфтета с ориз в доматен сос на фурна
Печени кюфтенца в доматен сос с моркови и лук.
Необходими продукти:
- 800 мл вода
- 180 г бял късозърнест ориз
- 2-3 глави лук (около 300 г общо)
- 2 с.л. олио
- 1 морков
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 270 мл нарязани домати в доматен сос от консерва
- щипка захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 л вода
- 2 дафинови листа
- 800 г кайма
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сушени копър и магданоз (или едно от двете; общо лъжица)
- пресни листенца магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата за ориза. Измийте зърната в цедка и ги добавете във врялата вода. Намалете на слаб огън и оставете да се вари докато изпие течността.
2. Лука наситнете, моркова рендосайте.
3. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука за 3 минути на умерена температура, после добавете и моркова и гответе още 2 минути като разбърквате периодично.
4. Поръсете брашното, размешайте, добавете солта и червения пипер и залейте с доматите. Разбъркайте и кипнете. Добавете захарта, черния пипер, дафиновия лист, залейте с водата и оставете на котлона на минимален огън да къкри.
5. Прехвърлете каймата в купа, добавете кориандъра, солта и пипера и сушения копър.
6. Отцедете ориза от водата, ако е останала такава в него. Добавете ориза към каймата и замесете хубаво.
7. С ръце оформяйте кръгли кюфтенца, редете с отстояние в тава. От това количество се получават около 18 броя. Залейте със соса и пъхнете в загрята фурна на 180 градуса. Гответе 30 минути.
8. Поднесете кюфтетата със соса и въглехидрат по желание - варени картофи или пухкав хляб. Поръсете с листенца пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ