Постна картофена яхния с доматен сос
Задушени картофи с лук и моркови в доматен сос.
Необходими продукти:
- 1,3 кг картофи
- 2 глави лук
- 1 голям морков
- 3 с.л. растителна мазнина
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушена мента (или друга подправка по желание - риган, босилек, розмарин)
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- лют пипер по желание
- 500 мл вода
- 2 дафинови листа
- пресен босилек за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, но не прекалено малки. Моркова разполовете по дължина, всяка половина разрежете на още три надлъжни парчета и после нарежете на кубчета напречно с дължина около 2 см. Картофите обелете и разрежете на четвъртини, след това на кубчета.
2. В голям тиган с диаметър 28 см. сипете растителната мазнина, сгорещете на умерен огън и запържете за 2-3 минути лука. Добавете моркова, гответе още 2 минути и след това пресирайте отгоре чесъна. Разбъркайте.
3. Прибавете картофите, поръсете сол, черен пипер, мента (или друго по избор), червен пипер и засипете с доматената паста. Разбъркайте много хубаво. Подлютете по желание.
4. Залейте с водата. Добре е да е топла или вряла. Пуснете дафиновите листа, намалете леко огъня, сложете капак и оставете да се готви 40 минути след като кипне.
5. Наситнете листа пресен босилек, поръсете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ