Регистрация

Яхния от свинско с картофи в бирен сос

Яхния от свинско с картофи в бирен сос
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1308

Задушено свинско в бира с картофи, бекон, зеленчуци и доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г бекон
  • 800 г свинско
  • 2 с.л. олио
  • 200 г лук (2 средно големи глави)
  • 300 г моркови (2 средно големи моркова)
  • 4 големи скилидки чесън
  • 3 с.л. сладък пипер
  • 500 мл светла бира
  • 1 с.л. брашно + 50 мл студена вода
  • 250 мл смлени домати в доматен сос от консерва (или доматен сос)
  • 250 г сладки чушки
  • сол и пипер на вкус
  • 600 г картофи
  • 1 л бульон
  • заквасена сметана и магданоз за поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Бекона нарежете на тънки лентички, а свинското на хапки. Нарежете лука на парчета, а морковите разделете на четвъртини и след това превърнете в кубчета. Чушките също почистете и нарежете на правоъгълници с размер 1/3 от хапка. Остават картофите - запазете ги за по-късно или, ако режете сега, после накиснете във вода, за да не потъмнеят. Трябва да станат на парченца колкото средна по размер хапка.

2. Вземете си голяма тенджера с незалепващо покритие. Сложете на котлона, пуснете на умерен огън и изсипете вътре бекона. Гответе докато се посгърчи. Извадете в отделна чиния.

3. Засилете огъня. Гответе месото на два пъти, за да можете да обръщате и да се разпредели температурата равномерно. Изсипете първата половина и обръщайте от всички страни щом побелее. Ще отнеме около 4-5 минути общо. Работете с щипки - най-лесно е.

4. Когато сте готови с цялото месо, си го съберете в чинията с бекона. Сгорещете олиото и отново намалете огъня на умерен.

5. Гответе лука за 3 минути докато стане леко прозрачен. Добавете морковите и гответе още 3 минути при периодично бъркане.

6. Прибавете намачкания чесън и червения пипер и разбъркайте хубаво. Оставете да се загрее добре за 2 минути.

7. Налейте бирата, изчакайте да кипне и върнете в ястието свинското и бекона. Изчакайте пак да закъкри.

8. Разбъркайте брашното с водата и налейте на тънка струйка при постоянно мешане.

9. Залейте с доматения сос, добавете чушките, овкусете със сол  пипер и прибавете и картофите. Залейте с бульона, изчакайте да кипне, похлупете с капак и оставете да се готви на умерен котлон за 2 часа.

10. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана и поръска от наситнени магданозени листа. Парче хляб ще се върже идеално с този бульон от бира.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. яб
  2. 40
  3. 30
  4. 33
  5. meze
  6. Кайма
  7. аранч
  8. 200
  9. Киш
  10. 174

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта