Регистрация

Пикантна паеля със скариди

Пикантна паеля със скариди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3881

Паеля с морски дарове, ориз и наденица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакет (250 г) сурови скариди
  • 150 г чоризо, обелено и нарязани на хапки
  • 1 средна глава лук, нарязан на кубчета от по 5 см
  • 1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета от по 5 см
  • 2 стръка целина, нарязана на парчета от по 5 см, диагонално
  • замразен чесън и джиндифил, размразени
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 2 - 3 средни домата, фино нарязани на кубчета
  • креолски сос или табаско
  • магданоз, наситнен
  • 1 ч.ч. измит ориз (за предпочитане басмати)
  • 1 - 2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

1. Сварете леко скаридите, така че да не изгубят еластичността си.

2. Сложете малка тенджера с вода и оставете скаридите да къкрят за 3 мин. Свалете от огъня и отцедете. Заделете за накрая.

3. Сложете два пъти повече вода от количеството на ориза в тенджера и разтворете кубчето пилешки бульон. Прибавете малко смлян черен пипер и пикантния сос. Заделете.

4. Сгорещете на силен огън уок или голям тиган с капак и сложете чирозото. Разбъркайте докато започне да се пържи в собствената си мазнина - не е нужно да добавяте олио.

5. Оставете върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина и сложете малко зеленчуково олио в същия съд. Изпържете лука за няколко минути до омекване.

6. Огънят трябва да е много силен. Добавете чушката и изчакайте да покафенее по краищата.

7. Намалете малко котлона и сложете целината. Пържете като разбърквате още няколко минути и прибавете чесъна и джиндифила.

8. След това сложете ориза. Когато се позапържи, налейте бульона и увеличете котлона. Разбъркайте хубаво, така че оризът да се покрие напълно. Изчакайте да заври и прибавете домата и дафиновия лист.

9. Сложете капака и намалете котлона до минимум. Оставете да се вари около 20 мин., без да сваляте капака - така оризът ще се задуши на парата.

10.  След 20 мин. изключете котлона и свалете капака, за да прибавите скаридите. Разбъркайте леко и покрийте отново за 5 мин. 

11.  Преди поднасяне, поръсете с наситнен магданоз и зелен лук.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта