Пикантна паеля със скариди
Паеля с морски дарове, ориз и наденица.
Необходими продукти:
- 1 пакет (250 г) сурови скариди
- 150 г чоризо, обелено и нарязани на хапки
- 1 средна глава лук, нарязан на кубчета от по 5 см
- 1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета от по 5 см
- 2 стръка целина, нарязана на парчета от по 5 см, диагонално
- замразен чесън и джиндифил, размразени
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 - 3 средни домата, фино нарязани на кубчета
- креолски сос или табаско
- магданоз, наситнен
- 1 ч.ч. измит ориз (за предпочитане басмати)
- 1 - 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Сварете леко скаридите, така че да не изгубят еластичността си.
2. Сложете малка тенджера с вода и оставете скаридите да къкрят за 3 мин. Свалете от огъня и отцедете. Заделете за накрая.
3. Сложете два пъти повече вода от количеството на ориза в тенджера и разтворете кубчето пилешки бульон. Прибавете малко смлян черен пипер и пикантния сос. Заделете.
4. Сгорещете на силен огън уок или голям тиган с капак и сложете чирозото. Разбъркайте докато започне да се пържи в собствената си мазнина - не е нужно да добавяте олио.
5. Оставете върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина и сложете малко зеленчуково олио в същия съд. Изпържете лука за няколко минути до омекване.
6. Огънят трябва да е много силен. Добавете чушката и изчакайте да покафенее по краищата.
7. Намалете малко котлона и сложете целината. Пържете като разбърквате още няколко минути и прибавете чесъна и джиндифила.
8. След това сложете ориза. Когато се позапържи, налейте бульона и увеличете котлона. Разбъркайте хубаво, така че оризът да се покрие напълно. Изчакайте да заври и прибавете домата и дафиновия лист.
9. Сложете капака и намалете котлона до минимум. Оставете да се вари около 20 мин., без да сваляте капака - така оризът ще се задуши на парата.
10. След 20 мин. изключете котлона и свалете капака, за да прибавите скаридите. Разбъркайте леко и покрийте отново за 5 мин.
11. Преди поднасяне, поръсете с наситнен магданоз и зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ