Регистрация

Паеля с морски дарове и чоризо

Паеля с морски дарове и чоризо
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 5733

...и чинията ви ще наподобява морско дъно.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 1/2 ч.ч. сок от миди
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • щипка шафран
  • 4 с.л. зехтин
  • 250 г скалопини
  • едра сол
  • 113 - 170 г сепия, нарязана на парчета от по 2,5 см
  • 10 скилидки чесън, наситнен
  • 2 големи зрели домата, нарязани на кубчета
  • 1 1/2 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 3/4 ч.ч. ориз арборио
  • 1/2 ч.ч. пресен плосколист магданоз, наситнен
  • 12 малки миди, хубаво почистени
  • 12 кралски скариди, обелени и почистени от жилите
  • 3 наденици чоризо или друг вид наденица по избир
  • 2 лимона, нарязани на полумесеци

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 220ºС.

2. Кипнете сока от миди, водата и шафрана на слаб огън в тенджера, за да се получи бульон.

3. Изпечете наденичките на тиган или грил. Запържете на силен огън скалопините с 1 с.л. зехтин (1 - 2 мин.) и заделете.

4. Добавете сепията и 1 с.л. олио в тигана, като разбърквате докато се запечата (около 2 мин.), овкусете със сол.

5. Добавете последната 1 с.л. олио, доматите и чесъна и гответе на слаб огън до сгъстяване (5 - 7 мин.). Добавете червения пипер и разбъркайте.

6. Добавете ориза и бъркайте докато се покрие със сместа. Налейте 3 1/2 ч.ч. от кипящия в тенджерата бульон, а останалия дръжте на огъня, в случай че потрябва.

7. Прибавете магданоза и щипка сол, гответе на умерен огън за 5 мин., като разбърквате често, за да не залепне оризът.

8. Покрийте ориза с мидите и скалопините и гответе докато течността се изравни с ориза, но ястието все още е течно - още 2 - 3 мин. Ако течността се абсорбира твърде бързо, а оризът е все още суров, сложете още бульон.

9. Прехвърлете паелята във фурната и печете докато мидите се отворят, а оризът омекне до степен ал денте - около 15 мин. Ако е много твърд все още, добавете бульон. Извадете паелята от фурната и оставете да престои. Отстранете неотворените миди.

10. През това време сгорещете последната 1 с.л. зехтин в голям тиган на силен огън. Запържете скаридите.

11. Добавете ги, заедно с нарязаните наденички при паелята и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай
anonymous25-10-2012
http://www.kulinarno-joana.com/2008/07/paella/

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта