Паеля с чирозо, пилешко и морски дарове
Оригинална паеля с много месо.
Необходими продукти:
- 2 наденички чоризо (може да използвате и друг вид наденица по избор)
- 500 г миди
- 1 ч.ч. дългозърнест ориз
- 1 щипка шафран
- 250 г обезкостени пилешки бутчета с кожата
- 1 връзка кориандър
- 500 г средни скариди
- 1 лимон или лайм
- 1 ч.ч. замразен грах
- 2 ч.ч. бульон (пилешки или зеленчуков)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете наденичките на филийки, измийте мидите, изплакнете ориза, нарежете на кубчета пилешкото месо и обелете скаридите.
2. Овкусете пилешкото със сол и пипер.
3. Сгорещете уока на умерено-силен огън.
4. Изпържете нарязаното на филийки чирозо до леко покафеняване, извадете от съда и намалете огъня.
5. Когато сте готови да изпържите пилешкото, отново увеличете котлона до умерено силен и сложете месото да се позапържи на около 3/4, само колкото кожата да покафенее леко, извадете от съда и заделете.
6. Сложете бульона в чаша и добавете шафрана. Разбъркайте и оставете в микровълновата фурна за 2 мин.
7. Сложете изплакнатия ориз в тигана с олиото от наденичките и пилешкото и разбъркайте, така че да се покрие хубаво, за 2-3 мин. Ако мазнината не е достатъчна, добавете 1 ч.л. зехтин.
8. Добавете бульона с шафран и оставете да заври.
9. Покрийте ориза с наденичките, мидите, пилешкото и скаридите, като започнете да ги редувате до средата на съда.
10. Покрийте с капак или фолио.
11. Намалете огъня до слаб и оставете да се готви за около 15 мин. Оризът не трябва да омеква съвсем, най-добре до степен ал денте.
12. Поръсете граха и покрийте отново. Гответе още 2-3 мин.
13. Проверете дали пилешкото е готово и полейте с 1/4 от лимоновия сок.
14. Поръсете с нарязан кориандър и поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ