Регистрация

Печен боб с кисело зеле и праз лук



Печен боб с кисело зеле и праз лук
Лесно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1911

Постна бобена гозба с кисело зеле и праз лук на фурна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Народно основно за Бъдни вечер показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев като готви тракийска бурания. Това е печен боб с кисело зеле и праз лук в тава. Идеално българско постно основно за студените месеци. Прави се лесно, но изисква време за къкрене и запичане, през което могат да се надиплят и другите празнични храни.

Първо бобът се кисне от предната вечер. Следва да се измие, да се смени водата, да се кипне и пак да се смени водата. После се оставя да къкри без подправки до разваряване. А когато е готов, зърната се отцеждат и се запазват за ястието. Киселото зеле и празият лук се режат на парчета. Първо в олио се запържва празът, към него се добавя и зелето и се готви, като се подправя с червен пипер и подправка по избор. Как го харесват нашенците от различни краища на страната - гледайте във видеото.

Когато водата от зелето поизври, се добавят и бобените зърна и избрани подправки - джоджен, чубрица, мащерка - каквото харесвате. После се прехвърля в тава и се налива малко вода. Отива във фурната, за да се обединят продуктите в обща гозба. Ако обичате пикантна храна, можете да пуснете и люти чушлета в тавата. Става идеална бурания.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта