Регистрация

Свински гърди с кисело зеле в гювеч



Свински гърди с кисело зеле в гювеч
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2563

Зимна българска манджа с кисело зеле и праз лук, в които полягат сочни свински парчета месо.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Печено свинско с кисело зеле и праз лук - народна зимна кулинарна класика, която Иван Звездев припомня в канала си Кухнята на Звездев. Това е храна с дълга история, леко изместена встрани от новите готварски моди и тенденции, ала си остава все така вкусна, питателна и пленяваща с българска апетитност. Прави се лесно, пече се бавно и засища идеално.

За напрвата на ястието се използват равни количества шарено свинско от гърди (можете да вземете и с кост, за да стане по-благо ястието, но в този случай вместо килограм, си купете 1,4 кг) и кисело зеле. Добавят се 2 стръка праз лук, за да придаде апетитна сладникавост и да регулира киселината от зелето. Месото се реже на едро, овкусява се с червен и черен пипер и съвсем малко сол - все пак зелето е солено. На едро се режат и зелето с празия лук. Те се овкусяват с богато количество червен пипер.

Голям земен гювеч се маже с олио или свинска мас, слага се пласт зеле с праз, после пласт месо, пак зеле, пак месо и се завършва със зеле. Така мръвките ще се задушат между зелевите пластове, попивайки от тях толкова сол, колкото им е необходимо. Месото пък ще даде на зелето апетитната си мазнинка, която да обгърне ястието. Пускат се зърна черен пипер и дафинови листа. Вече очакваме и неустоим аромат. Всичко това се залива с малко зелева чорба.

Гювечът се пъхва в студена фурна, пуска се на 150 градуса и се засичат три часа от момента на загряване на фурната. После може да се хапва - с филийка хляб за мазничкото сосче. И чаша червено вино, за да бъде идилията пълна.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта