Регистрация

Крем супа от гъби с мляко

Крем супа от гъби с мляко
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 7599

Гъбена супа с масло и крутони.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакет печурки, около 250 г
  • 1 глава лук
  • 50 г масло
  • Зехтин
  • 3-4 ч.л. брашно
  • ½ ч.ч. мляко
  • Сол на вкус (или кубче гъбен бульон)
  • Черен пипер на вкус
  • Вода
  • Разтворимо картофено пюре, по желание
  • Крутони или бейролс с гъби, за поднасяне

Начин на приготвяне:

Задушаваме на слаб огън ситно нарязания лук в разтопеното с малко зехтин масло в голяма тенджера. През това време нарязваме измитите гъби на филийки. Добавяме ги при омекналия лук и ги задушаваме покрити с капак за около 5-10 мин. на слаб огън. Когато омекнат, наливаме вода и подправяме със сол и черен пипер. (Или разтваряме 1 кубче гъбен бульон в достатъчно количество гореща вода и го добавяме при гъбите и лука). Варим на слаб огън докато заври.

През това време правим запръжка, като разтопим малко масло в зехтин и добавим брашното. Запържваме на слаб огън докато брашното се разтвори в мазнината и при непрекъснато разбъркване наливаме млякото. Когато се сгъсти, наливаме малко от гъбената супа и разбъркваме много добре. Прибавяме така получената запръжка в тенджерата със супата и оставяме да поври още 5-10 мин.

Когато се поохлади, пасираме и сервираме топло с крутони или бейкролс с гъби. По желание супата може да се сгъсти допълнително с разтворимо картофено пюре – докато е още гореща, добавете, при непрестанно енергично разбъркване с телена бъркалка пюрето на прах до получаването на желаната гъстота.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта