Регистрация

Домашен хляб с лук

Домашен хляб с лук
Средно   |   Порции 1 хляб   |   Видяна: 896

Лучен хляб с два вида лук и суха мая.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 200 г лук
  • 2 стръка пресен лук без листата
  • 1/2 ч.л. сол
  • 400 г бяло брашно
  • листата от двата стръка пресен лук плюс още 1 цял стрък пресен лук
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл вода
  • 1,5 ч.л. суха мая
  • масло за поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Наситнете бялата част на два стръка пресен лук, а обикновения стар лук нарежете на полумесеци.

2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и запържете стария лук за 5 минути като бъркате. Добавете след това наситнения пресен лук, посолете с половин чаена лъжичка сол и гответе още 3 минути. Не се притеснявайте, че старият лук ще потъмнее.

3. Пресейте брашното в купа и добавете запръжката от тигана в него. Разбъркайте.

4. Наситнете останалия пресен лук и прибавете в брашното. Размешайте отново.

5. Загрейте водата до температура малко над телесната и разбъркайте в нея маята. Изсипете при брашното и добавете 1 ч.л. сол. Разбъркайте и след това леко с ръка оформете на тесто без да вадите от купата в която месите. Покрийте съда със стреч фолио и оставете да втаса на топло (не във фурна) за 1 час.

6. Набрашнете плот или дъска и прехвърлете тестото. Отново не е необходимо да месите. Просто разстелете на дебела кора и с ръце завъртете от единия към другия край, за да се образува нестегнат фитил, подобен по форма на хляб.

7. Получения хляб прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене, направете прорези на горната кора с нож и покрийте с хавлиена кърпа. Оставете да втаса повторно за 30 минути.

8. Пъхнете хляба в предварително загрята на 240 градуса фурна на средна височина. Най-долу сложете купичка с вода. Гответе така 15 минути.

9. Извадете купичката с вода, намалете огъня на 220 градуса и гответе още 10 минути.

10. След изваждане оставете да почине и чак после си поднесете с бучка масло за намазване или вместо обикновен хляб към основното ястие.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта