Регистрация

Бурма баклава с розова вода и шамфъстък



Бурма баклава с розова вода и шамфъстък
Лесно   |   Порции 8   |   Видяна: 1635

Домашни баклавички с розов сироп и плънка от шамфъстък.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Апетитна домашна баклава с масло - вкусен ориенталски десерт, навлязъл и в родната кулинария, който се приготвя лесно, особено ако се използват готови кори за баница. Получава се сиропиран тестен сладкиш с ядки и неустоим аромат. Как се прави традиционната турска баклава Бурма с апетитните си хрупкави дипли, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Първо се разтапя масло, а шамфъстъкът се смила в чопър със захар. Взима се фина кора, намазва се с масло и в средата по дължина се поръсва от смлените ядки. Навива се с точилка на руло и се надипля. Как става това - гледайте във видеото по-горе. В края му ще откриете и точните продукти и грамажи. Навитите баклави се редят в намазана с масло тава и се мажат с разтопено масло и отгоре. Пъхват се в предварително загрята на 160 градуса фурна малко под средното ниво за 25-30 минути докато станат приятно златисти.

През това време се кипва вода със захар и се обогатява с ванилия и розова вода. Трябва бързо да се охлади, защото горещите изпечени баклави се режат на по-къси пурички и се заливат със студения сироп. Оставят се на спокойствие да се сиропират и чак след това се хапват - сочни, ароматни, сладки и хрупкави.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта