Регистрация

Агнешко в гювеч с кускус

Агнешко в гювеч с кускус
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1019

Задушено агнешко в земен гювеч с гарнитура от кускус с лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,2-1,4 кг агнешко месо
  • сол и пипер на вкус
  • 150 мл червено вино
  • 2 с.л масло
  • 2 с.л. олио
  • 3 глави лук
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 3 дафинови листа
  • 100 мл вода
  • 3 с.л. доматен концентрат (пюре, кетчуп)+ щипка захар

За гарнитурата:

  • 350 г кускус
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • сол и пипер
  • къри на прах
  • 25 г масло
  • 2 с.л. олио
  • зърна нар и пресен магданоз за украса по желание

Начин на приотвяне:

1. Нарежете агнешкото месо на хапки, обтрийте със сол и пипер и оставете настрана. Нарежете лука и моркова на полумесеци.

2. Сгорещете олиото в голям тиган и изсипете месото. Гответе докато се запечата на силен огън от всички страни. Добавете маслото и щом се разтопи, махнете месото от огъня.

3. В същия тиган добавете лука и гответе до прозрачност. Вкарайте морковите и чесъна и гответе докато морковите омекнат. Върнете месото, добавете доматения концентрат и щипка захар и гответе няколко минути. Прехвърлете съдържанието на тигана в гювеча. Залейте с виното, добавете дафиновите листа и около 100 мл вода. Захлупете капака и пуснете да се пече на 200 градуса за 2 часа. Можете да готвите и на 160 градуса за 6 часа.

4. Преценете си времето така че да ви бъде топъл кускуса при поднасяне. Сварете го с 3 минути по-малко от указанията на опаковката.

5. Докато кускуса се готви, наситнете лука и моркова за гарнитурата и запържете в олио. Отцедете кускуса от водата на варенето и изсипете в тигана. Добавете маслото, сол, пипер и къри на вкус. Гответе няколко минути при периодично разбъркване.

6. Сервирайте агнешкия гювеч с гарнирурата като се стремите и двете да са максимално топли. По желание при поднасяне поръсете със семена нар и наситнен пресен магданоз.

Снимка: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта