Регистрация

Пица с грозде и прошуто

Пица с грозде и прошуто
Трудно   |   Порции 2   |   Видяна: 2861

Екзотична домашна пица от тестото до топинга.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 бързовтасваща мая
  • 3/4 ч топла вода
  • 2 ч.л. гранулирана захар
  • 2 ч хлебно брашно или неизбелвано бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/4 ч царевично брашно

За топинга:

  • прошуто
  • червено грозде
  • сладък жълт или бял лук
  • сирене горгонзола
  • прясна рукола
  • хубав зехтин за поръсване

Начин на приготвяне:

На тестото:

1. Смесете маята, топлата вода и захарта в купа. Разбъркайте леко, колкото да се смесят и оставете да престои около 5 мин., докато отгоре се образува дебел слой въздушни мехурчета.

2. В купа или кухненски робот с приставка за тесто, смесете брашното, солта и някакви допълнителни подправки по избор като пресен риган и босилек.

3. Добавете разтворената мая с водата в брашнената смес и омесете тесто или смесете в робота. Може да е необходима още вода, но я добавяйте на малки количества.

4. В купа, поне 3 пъти по-голяма от тестото, добавете зехтина и сложете топката тесто, така че цялата да е хубаво намазана със зехтин.

5. Покрийте с влажна кърпа и сложете на топло място за 45 мин. Омесете отново и оставете да втаса още 30 мин., ако искате да направите пица с тънко тесто. Ако не, оставете го да втаса само веднъж и покрийте с топинга, след което оставете за 20 мин. на топло преди да сложите да се пече.

6. Когато тестото започне да втасва за втори път, загрейте фурната на 260ºС с каменна плоча за печене вътре.

7. Набрашнете работната си повърхност и точилката и разделете тестото на желаната големина за разточване и разточете.

8. Поръсете тавичка за печене с царевично брашно, подредете топинга върху тестото и сложете пицата върху предварително загрятата каменна плоча във фурната. Намалете огъня до 200ºС.

9. Печете докато краищата на тестото покафенеят леко.

На топинга:

1. Нарежете прошутото на филийки с дебелина 2,5 см.

2. Разполовете зърната грозде.

3. Нарежете лука и го карамелизирайте в тиганче с масло или зехтин и сол.

4. Разпределете равномерно лука върху тестото.

5. Сложете прошутото, също равномерно, върху лука.

6. След това поръсете с разполовените зрънца грозде.

7. Натрошете сиренето.

8. Сложете руколата най-отгоре и поръсете с малко зехтин.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта