Шоколадов сладкиш от стар хляб
Хлебно брауни с портокали, стафиди, кондензирано мляко, шоколад и лешници.
Бон Апети
Излъчен на 15.05.2017
Рецептите за хлебен пудинг са страхотна идея да впрегнем стария в хляб в направата на апетитно и засищащо основно, красиво предястие или разкошен десерт. Лора и Стоян се спират на третия вариант, като позказват една лесна и сладка малтийска рецепта за шоколадов пудинг от стар хляб, смесен с много аромати, ядки, късчета шоколад и сладък млечен крем.
Направата на десерта започва от накъсването на половин килограм стар хляб в голяма купа. Коматчетата се заливат с вермут и при тях се добавят шоколадови капки, запечени лешници и сушени плодове. За да се получи кремообразна текстура в купата влиза консерва кондензирано мляко, малко вода за спойка и портокалов сок. Но портокаловия аромат се подсилва и от рендосани портокалови корички, които си акомпанират с бурбонска ванилова захар и канела. Остава какаото, което обагря целия сладкиш в шоколадов цвят. След това всичко се размесва заедно и се прехвърля в намаслена тава, за да се запече за половин час.
От фурната излиза тъмно сладкишче, в което ясно си личат ядките и сушените плдоове, а нюхът се предава пред апетитните аромати, които се носят от десерта. По желание можете да го поднесете с топка сладолед или бита сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ