Регистрация

Сладък булгур със стафиди и мед

Сладък булгур със стафиди и мед
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 631

Здравословна детска закуска с булгур и сушени плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Преди време, след като прочетох колко от вредните химикали се задържат в обелката на житеното зърно, реших че вече ще купувам за невръстната си дъщеричка само БИОбулгур. Продуктът е богат на витамини и минерали и би трябвало да е задължителен в седмичнаа диета на малките дечица. Оказа се обаче, че има доста по-различен вкус от булгура, с който сме свикнали. Екологично чистият ухае на канела и има собствена сладникавост – достатъчно неприятна, ако се опитате да го сготвите със спанак или сирене. Стана ясно – това е продукт, предназначен САМО за десерти. И скоро открих идеалния сладкиш от булгур.

Необходими прдукти:

  • 150 г булгур
  • 30 г масло
  • 120 мл вода
  • 30 г кафява захар (аз използвах мусковадо)
  • 60 г стафиди или други сушени плодове по желание (боровинки, череши, годжи бери)
  • щипка сол
  • 1/3 ч.л. канела (или половин пакет канелена захар)
  • 1 ванилия (или пакет ванилова захар)
  • 1-2 с.л. мед
  • шарени пръчици за украса по желание

Начин на приготвяне:

1. Измийте булгура в цедка, сито или гевгир под течаща вода, като не прекалявате с миенето. Просто да се изплакне, ако в процеса на съхранение по него са попаднали нечистотии.

2. Изсипете булгура в касерола, залейте с водата и оставете да кипне на умерен огън. След това го размешвайте периодично, за да не загори.

3. Когато водата изври на 2/3, добавете стафидите, солта, захарта, ванилията и канелата и оставете да се готви още 5-6 минути докато водата напълно си отиде.

4. Добавете маслото и меда и разбъркайте.

5. Намаслете си чаша за кафе или друга малка купичка. Изсипете в нея от булгура и натиснете хубаво, докато придобие формата й. После обърнете върху чиния.

6. Декорирайте по желание и поднесете. Децата много ще се зарадват, защото това е близка алтернатива на любимата им грис халва. Ако искате да е напълно постен – можете да замените маслото с 2 с.л. зехтин. Усеща се лек аромат, но пак е вкусно. Ако желаете пък заменете 2/3 от водата с мляко – става по-питателно. Дори и да удвоите количествата захар, пак ще се получи добре. Аз готвя с по-малко захар заради детето, което наскоро проговори и честичко повтаря: „трябва ми шоколад“.

 

детска закуска с полезен булгур

 

закуска от булгур с мед

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта