Регистрация

Печен свински врат с гарнитура



Печен свински врат с гарнитура
Лесно   |   Порции 8   |   Видяна: 3742

Шпиковано свинско с гарнитура от брюкселско зеле и печен лук в сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 21.11.2017

Печен свински врат, увит в прошуто и обтрит с ароматна паста правят Лора и Стоян, като залагат на месо, готвено на бавен огън продължително време. Именно това време е нужно и за направата на две простички гарнитури, които са различни от традиционните, но и вкусни. Рецептата е толкова празнична, че е подходяща за Коледната трапеза, а и не се прави сложно - всяка домакиня би могла да се справи със задачата, особено ако в кухнята има и помощник, който да асистира при овръзването с конец и местенето на голямата мръвка свинско.

Първо месото се почиства и се шпикова със стебълца целина. Водещите избират свински врат, но можете да направите същото с месо от плешка или бут. Следва да се направи ароматната паста като се смеси доматен концентрат с намачкан чесън, наситнена салвия (градински чай), сол, пипер и зехтин. После щедро се обтрива месото с този овкусител. Отгоре се редят ленти прошуто крудо, които можете да замените и с бекон, а след това се овръзва с конец, за да не се разтворят лентите.

Месото се запича в тавичка на котлон от всички страни, за да се фиксира. После се налива бяло вино и пилешки бульон и се увива с фолио. Следва да влезе във фурната за 4 часа на 130 градуса. А оттам излиза крехко и сочно.

Първата гарнитура е от брюкселско зеле. То се запържва в масло с резене и лимонов сок. По-добре направете гарнитурите малко преди сервиране, за да са топли и пресни. А трите часа, в които ще чакате месото, отделете на себе си, подпреждане на трапезата или направа на десерт, ако имате къде да го печете, понеже фурната вече е заета.

Втората гарнитура приготвяме като сваряваме цели големи глави лук за 20 минути. След това ги разполовяваме и редим в тавичка с разреза надолу. Заливаме с животинска сметана (НЕзаквасена) и поръсваме с мащерка, сол и пипер. После печем за 25 минути. И накрая имаме богато и пищно празнично основно.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта