Регистрация

Месо по китайски с меден азиатски сос

Месо по китайски с меден азиатски сос
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 1047

Как се прави глазирано месо по китайски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е приложима както за телешко, така и за патешко, свинско, пилешко, заешко. Единствено ще трябва да съобразите времето за готвене, защото всяко месо си има специфики. Получава се карамелизирано месо с приятна сладникаво-солена коричка, към която можете да добавите пикантен нюанс. А ароматът на джинджифил е страхотен и създава усещане за типична азиатска кухня.

Необходими продукти:

  • 500 г телешко (или друго месо по избор)
  • 20 г корен джинджифил (или 30 г сух)
  • 4 скилидки чесън
  • 8 с.л. соев сос
  • пресен лук
  • 3 с.л. мед
  • 4 с.л. ароматен алкохол (ром, шери, вермут)
  • 1 с.л. царевично брашно
  • олио (сусамовото е най-автентично, но може да използвате и обикновено)
  • лют пипер
  • бял сусам

Начин на приготвяне:

1. Смесете половината от рендосания джинджифил на ситно ренде (или сухия) с 2 намачкани скилидки чесън, малко нарязан пресен лук, 4 с.л. соев сос и 2 с.л. шери и обтрийте хубаво месото с ароматната смес. Оставете да го се маринова в нея за минимум час.

2. Запечатайте мръвката в тиган на силен огън и извадете от съда. В същия тиган, но вече на умерена температура изсипете 2 с.л. олио и запържете в тях останалия чесън, нарязан на филийки и джинджифила. Добавете и наситнен пресен лук (не много). След 2 минути залейте с алкохола - може да пламне, но това не бива да ви притеснява. След още 30-тина секунди добавете соевия сос. Щом кипне, е ред на царевичното брашно и меда.

3. Месото нарежете на лентички и изсипете в тигана. Бъркайте и гответе на умерен към слаб огън до готовност.

4. След изваждане залейте със соса от тигана, поръсете със семена сусам, люспи лют пипер по желание, пресен лук, нарязан косо и резен лимон.

5. По желание сервирайте с гарнитура от бял ориз.

 

Снимка: lozhka.su

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта