Регистрация

Кюфтета от елда и кайма в гъбен сос със сметана

Кюфтета от елда и кайма в гъбен сос със сметана
Средно   |   Порции 3-5   |   Видяна: 916

Пържени кюфтета в сметанов сос с гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г елда + 600 мл вода
  • 600 г кайма
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • сол и пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион или сух риган
  • 4 с.л. брашно
  • 50 мл олио
  • 150 г пресни печурки
  • 300 мл вода + 2 с.л. брашно
  • 125 мл заквасена сметана

Начин на приготвяне:

1. Елдата измийте, изсипете в тенджера, залейте с водата и варете 40 минути след кипването на слаб към умерен огън. След това прецедете докато е топла и изсипете в съдинка, за да се изсуши от собствената си топлина.

2. Каймата прехвърлете в купа. Добавете наситнения лук, 2 намачкани скилидки чесън, яйцето, сол, черен и червен пипер, кимион или риган (изберете едно от двете) и готовата елда. Замесете.

3. С мокри ръце оформяйте дебели сплеснати кюфтета от сместа и овалвайте в брашно. Подредете си ги готови в чиния.

4. Сгорещете 40 мл олио в тиган и запържете на умерен огън кюфтетата за по 4-5 минути от страна - до позлатяване. Извадете.

5. В купичка смесете 300 мл вода с 2 с.л. брашно и разбъркайте с тел, за да няма бучки. Добавете сметаната, 2 скилидки намачкан чесън и размешайте отново докато се получи крем.

6. Нарежете гъбите на тънки полумесеци и запържете в 10 мл олио на умерен огън за 4 минути. Намалете огъня на слаб към умерен, залейте с брашнения сос и оставете докато закъкри.

7. Върнете кюфтетата в тигана, подредете ги в соса, сложете капак и оставете на същата температура да си къкрят бавно-бавно за 20-25 минути.

8. Сервирайте със зеленчуци по желание и хляб за топкане на соса. Печените картофи също се връзват добре.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта