Регистрация

Пържени кюфтета от елда с кайма

Пържени кюфтета от елда с кайма
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 963

Панирани кюфтета от кайма с елда на тиган.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г елда
  • 400 г кайма
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • сол и пипер
  • 2 яйца
  • листата на връзка копър
  • 150 г брашно (с готовност за още)
  • купичка с вода за намокряне на ръцете при оформяне на кюфтетата
  • 100 мл олио

Начин на приготвяне:

1. Елдата сварете във вода до готовност. Докато е още вряла отцедете хубаво от водата и оставете температурата да изсуши останалата течност от зърната. Прехвърлете сухата сварена елда в купа.

2. Добавете каймата, овкусете със сол и пипер и намачкайте отгоре чесъна.

3. Наситнете лука и листата копър и прибавете. На финала чукнете яйцата и замесете добре.

4. Сипете си вода в купичка. В чиния си сипете брашно и набрашенете друга, в която ще редите вече оформените кюфтета.

5. С мокри ръце оформяйте дебели, леко сплеснати и леко продълговати кюфтета от замесената кайма с елда. Овалвайте в брашно от всички страни и редете върху набрашнена дъска или в набрашнена чиния.

6. В тиган сгорещете олио колкото да покрие дъното. Гответе на умерен огън. Сложте кюфтетата и пържете от първата страна за 4-6 минути до позлатяване без да има силно потъмняване. Обърнете, сложете капак и гответе още 4-6 минути и от другата страна.

7. Пържете на няколко пъти до изчерпване на количеството. Когато мазнината намалее, долейте още, за да покрива дъното на тигана. Готовите кюфтета вадете върху домакинска хартия или салфетка, за да попие излишната мазнина.

8. Сервирайте по желание с пресни зеленчуци или друга зеленчукова гарнитура.

 

Източник: YouTube/Рустам Исмаилов

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта