Гречанки - кюфтета с елда и месо в сос
Кюфтета от елда с месо, сготвени в сос от сметана и домати.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 500 г кайма
- 2-4 скилидки чесън
- 200 г елда, сварени в 350 мл вода
- сол и пипер
- 1 яйце
- 2 с.л. олио
За заливката:
- 450 мл вода
- 3 с.л. гъста млечна незаквасена сметана (над 30% масленост)
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. универсална подправка или 1/2 с.л. сол
- магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете елдата докато изпие водата. След това изсипете в тава, разрохкайте и оставете да се изсуши от температурата.
2. Изсипете каймата в купа, добавете наситнения лук, намачкайте отгоре скилидките чесън, овкусете със сол и пипер, чукнете яйцето и прибавете елдата. Замесете. С ръка ще е най-лесно и практично.
3. Вземете неголяма тава с високи бордове. Оформяйте с ръце едри кръгли кюфтета. От това количество се получават 12 броя като са предвидени по 3 бр. в порция. Подрдете кюфтетата в тавата така че да са сравнително плътно едно до друго, но без да се застъпват. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
4. През това време изсипете водата за соса в купа, добавете сметаната, доматения концентрат и универсалната подправка и разбъркайте с тел докато бучките се разпаднат и се получи хомогенен сос.
5. Извадете кюфтенцата от фурната, залейте ги със соса и прибертее обратно на същата температура за 40 минути.
6. Сервирайте с гарнитура по желание - пресни зеленчуци или друг тип топла салата и поръска от листа магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ