Регистрация

Гречанки - кюфтета с елда и месо в сос

Гречанки - кюфтета с елда и месо в сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 614

Кюфтета от елда с месо, сготвени в сос от сметана и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 500 г кайма
  • 2-4 скилидки чесън
  • 200 г елда, сварени в 350 мл вода
  • сол и пипер
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио

За заливката:

  • 450 мл вода
  • 3 с.л. гъста млечна незаквасена сметана (над 30% масленост)
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 с.л. универсална подправка или 1/2 с.л. сол
  • магданоз за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сварете елдата докато изпие водата. След това изсипете в тава, разрохкайте и оставете да се изсуши от температурата.

2. Изсипете каймата в купа, добавете наситнения лук, намачкайте отгоре скилидките чесън, овкусете със сол и пипер, чукнете яйцето и прибавете елдата. Замесете. С ръка ще е най-лесно и практично.

3. Вземете неголяма тава с високи бордове. Оформяйте с ръце едри кръгли кюфтета. От това количество се получават 12 броя като са предвидени по 3 бр. в порция. Подрдете кюфтетата в тавата така че да са сравнително плътно едно до друго, но без да се застъпват. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.

4. През това време изсипете водата за соса в купа, добавете сметаната, доматения концентрат и универсалната подправка и разбъркайте с тел докато бучките се разпаднат и се получи хомогенен сос.

5. Извадете кюфтенцата от фурната, залейте ги със соса и прибертее обратно на същата температура за 40 минути.

6. Сервирайте с гарнитура по желание - пресни зеленчуци или друг тип топла салата и поръска от листа магданоз.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта